Większość z nas lubi wędzone ryby. Mają charakterystyczny, wyrazisty smak i aromat, który pobudza apetyt. Choć zwykle kupujemy je w sklepie już uwędzone, to najlepiej smakują te,  przyrządzone samodzielnie. Jeśli więc jesteś szczęśliwym posiadaczem przydomowej wędzarni, koniecznie musisz spróbować, jak smakuje ryba wędzona domowym sposobem. Tym bardziej, że nie jest to zbyt skomplikowany proces, a efekt jest wyśmienity. Jak przygotować rybę do wędzenia, aby delektować się jej wyjątkowym smakiem?

Wędzenie ryb domowym sposobem 

Wędzić można niemal wszystkie ryby, zarówno morskie, jak i słodkowodne, w całości, z ościami i skórą, ale też pokrojone w dzwonki czy wyfiletowane. Najważniejsze, żeby były świeże. Kiedy zamierzamy samodzielnie przygotować rybę wędzoną, najlepiej zaopatrzyć się w nią u sprawdzonego dostawcy. Ważnym elementem jest także dobór odpowiedniego gatunku drewna, które będziemy wykorzystywać do wędzenia. To od uzyskanego z niego dymu wędzarniczego zależy smak i aromat wędzonej ryby. Istotnym aspektem jest również właściwe oprawienie ryb przeznaczonych do wędzenia i przygotowanie solanki, która podkreśli ich smak. 

Przed wędzeniem rybę należy dokładnie wypatroszyć, usunąć oczy i skrzela. Ważne jest, aby usunąć wnętrzności, ponieważ mogą się one przyczynić do zepsucia ryby. Jeśli ryba ma grubą łuskę, trzeba ją z niej oczyścić. W przypadku drobnej nie ma konieczności jej usuwania. Tak przygotowaną rybę dokładnie myjemy i osuszamy. Następnym krokiem jest jej nasolenie. Ryby wędzone na zimno naciera się solą, a przeznaczone do wędzenia na gorąco, wkłada na kilka godzin do wcześniej przygotowanej solanki. Możemy też do niej dodać ziele angielskie, liść laurowy, czosnek czy też inne, ulubione przyprawy. Rybę pozostawiamy w roztworze soli na około 6-12 godzin, po czym ją osuszamy, wieszając w chłodnym, przewiewnym miejscu. 

Jak wędzić ryby? 

Kiedy ryby przeznaczone do wędzenia są już odpowiednio przygotowane, czas przygotować wędzarnie. Do wędzenia najlepiej nadaje się drewno drzew liściastych. Co więcej, powinno być ono czyste i suche. Wędzarnie należy rozgrzewać przez około 1h, a temperatura w niej panująca powinna oscylować w granicach 50 °C. Do tak wygrzanej wędzarni wkładamy osuszone ryby. Od tego, czy wędzimy je w całości, czy też w dzwonkach zależy sposób ich mocowania w wędzarni. Zatem jak wieszać ryby do wędzenia? 

W przypadku ryb wędzonych w całości, z głowami, należy je zawieszać na metalowych hakach na wysokości oczodołów. Mogą być również nawleczone na pręty wędzarnicze. Te, pozbawione głów mocujemy na jednej trzeciej długości ryby. Dzwonki zahaczamy od grubszej strony, a filet, koniecznie ze skórą, w jego połowie. Ważne, żeby rozwiesić ryby tak, aby się ze sobą nie stykały. Warto w wędzarni umieścić także metalowy koszyk, który w przypadku osunięcia się ryby z haków, zabezpieczy ją przed upadkiem. 

Odpowiednio zamocowane ryby zawieszamy w rozgrzanej do 50°C wędzarni. Pozostawiamy je tam przez około 50 minut, kontrolując temperaturę panującą w wędzarni oraz jakość dymu. Powinien być ciepły, niezbyt gęsty i swobodnie przemieszczać się w stronę wylotu wędzarni. Ryby wędzimy do momentu, aż z wierzchu będą zupełnie suche. Ostatnie 10 minut wędzenia, to dopiekanie ryby. Temperaturę w wędzarni należy podnieść do 70°C, tak, aby ryba się lekko zarumieniła. Po tym czasie ryby wędzone są gotowe. Smakują wyśmienicie podawane na ciepło, jak i po schłodzeniu. 

Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty