Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jak przyrządzić królika? Oto sprawdzone porady!

Jak przyrządzić królika? Oto sprawdzone porady!

Wykwintne i delikatne w smaku mięso królika w obecnych czasach zyskuje w naszym kraju coraz większą popularność. Przyrządzone z niego potrawy są nie tylko pyszne, lecz także lekkostrawne i niewywołujące reakcji alergicznej. Warto więc wiedzieć, jak przygotować królika, by smakiem i soczystością zachwycił podniebienia gości.

Delikatny i niepowtarzalny w smaku

Królik dość rzadko gości na polskich stołach, a jeżeli już, to często jest głównym bohaterem ważnych, uroczystych obiadów. Chociaż należymy do grupy czołowych producentów mięsa króliczego, to aż 90% trafia na eksport do Europy Zachodniej. Głównym powodem jest przekonanie, że króliki w ubiegłych wiekach stanowiły pokarm biednych. Ponadto spora część społeczeństwa, zwłaszcza młodego, widzi w króliku urocze zwierzątko futerkowe, hodowane w domu dla przyjemności, a nie mięsa.

Dlaczego warto jeść królika? Bo jego mięso jest lekkostrawne, zawiera bardzo mało cholesterolu, a za to wiele cennych witamin i aminokwasów. Ze względu na swoje właściwości jest szczególnie zalecane małym dzieciom i osobom starszym, mającym dużo wrażliwszy układ pokarmowy. Mięso królicze bezpiecznie mogą także spożywać alergicy oraz osoby borykające się z cukrzycą czy chorobami sercowo-naczyniowymi.

Ponadto, oprócz tradycyjnego pieczenia czy duszenia, z tuszki można także przyrządzić wiele różnych potraw, np. dietetyczny bulion, soczysty pasztet czy fantastyczną potrawkę w śmietanie.

Wyśmienity królik duszony

Duszony królik smakuje wyśmienicie – jest niezwykle delikatny, miękki i soczysty dzięki wolnemu gotowaniu w sosie własnym. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a dzięki dodatkowi świeżych ziół i przypraw danie nabiera niepowtarzalnego smaku oraz aromatu.

Podzieloną na mniejsze kawałki tuszkę należy najpierw natrzeć przyprawami i obsmażyć z każdej strony na odrobinie dobrze rozgrzanego tłuszczu. Gdy pory mięsa już się zamkną, wystarczy królika przełożyć do garnka, podlać odrobiną wody i dusić na wolnym ogniu, z dodatkiem przypraw, aż do miękkości. Gotowe mięso najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami polanymi sosem oraz gotowaną kiszoną kapustą lub chrupiącą surówką.

Pyszne mięso w aromatycznym sosie

Wyśmienite mięso królika w gęstym sosie warzywnym z dodatkiem aromatycznych liści laurowych, cebulki i słodkiej mielonej papryki – to jest to! Danie idealnie nadaje się na niedzielny obiad w gronie najbliższych lub niewielką uroczystość, bo prezentuje się efektownie i będzie smakować każdemu, bez względu na wiek czy gust. Kilka ogórków kiszonych wkrojonych do sosu pod koniec gotowania doskonale łączy się z łagodnym smakiem mięsa i zeszklonej cebuli, tworząc kompozycję doskonałą.

Wykwintna pieczeń z królika

Kawałki tuszki upieczone na rumiano prezentują się niezwykle elegancko. Aby królik podczas pobytu w piekarniku nie stał się zbyt suchy, należy go wcześniej zamarynować w przyprawach, oliwie oraz soku z cytryny, a następnie odstawić do lodówki na kilka godzin. Ułożone w naczyniu żaroodpornym części królika warto najpierw zapiec w bardzo wysokiej temperaturze (250°C), aż się zarumieni, a potem zmniejszyć do 180°C i piec jeszcze około 1,5 godziny, często polewając płynem zbierającym się na dnie naczynia. Na koniec wystarczy zagęścić sos odrobiną mąki i udekorować drobno posiekaną natką pietruszki.

Polecane artykuły

Jak marynować mięso, by wydobyć z niego pełną kruchość?
Jak marynować mięso, by wydobyć z niego pełną kruchość?
Dobre przepisy na marynaty do mięs na bazie piwa
Dobre przepisy na marynaty do mięs na bazie piwa
Idealna pieczeń wielkanocna – czym się kierować?
Idealna pieczeń wielkanocna – czym się kierować?
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu