Przepis na sernik obejmuje takie składniki, jak wysokiej jakości twaróg oraz dodatki, do których zaliczają się rodzynki, brzoskwinie lub czekolada. Dobór właściwych składników to jeden z elementów, jaki wpływa na udane przygotowanie ciasta, jednak nawet to nie zapobiegnie pękaniu ciasta. Przekonaj się, dlaczego czasem sernik pęka.

Najlepszy przepis na sernik! 

Sernik to ciasto, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Zdecydować można się między innymi na sernik bez spodu lub na kruchym cieście. Istnieje wiele wariantów, pozwalających na dodanie licznych dodatków w postaci owoców lub rodzynek. Ciekawą propozycją jest z pewnością sernik przykryty bezą lub smaczną kruszonką. Jego przygotowanie wymaga wprawy, ponieważ idealne ciasto w tym przypadku jest delikatne, gładkie oraz pozbawione jakichkolwiek grudek. W czasie pieczenia sernik może się rozejść. Przekonaj się, dlaczego sernik pęka. 

Dobór odpowiednich składników to ważny moment, aby przygotować smaczne ciasto. W przypadku sernika to twaróg jest najważniejszym elementem. Chcąc uzyskać idealną konsystencję ciasta, twaróg powinien być co najmniej dwukrotnie zmielony. Jest to bardzo pracochłonny etap, jednak należy do niego podejść z należytą starannością. Jego pominięcie sprawia, że w cieście pojawiają się grudki. 

Do upieczenia idealnego sernika konieczne jest przygotowanie twarogu, a także jajek, mąki, cukru, masła oraz ulubionych dodatków. Składniki te warto odpowiednio wcześnie wyjąć z lodówki, aby każdy z nich miał temperaturę pokojową. Najlepiej jeśli wszystkie produkty zostaną wyjęte z lodówki około godzinę wcześniej. Ważne jest również, aby składniki te miały podobną temperaturę i nie były zimne. 

Najważniejsze przyczyny — dlaczego sernik pęka? 

Co zrobić, aby sernik nie popękał? Dobre składniki, ale i właściwa temperatura poszczególnych produktów to bardzo ważne czynniki mające wpływ na osiągnięcie sukcesu. Kolejnym krokiem, na jaki należy zwrócić uwagę w czasie przygotowywania sernika, jest jego pieczenie. W tym przypadku nie należy korzystać z maksymalnej temperatury urządzenia, ponieważ ciasto to lepiej piec dłużej w niższej temperaturze. Dzięki temu ma ono możliwość stopniowego wyrastania, a ryzyko pęknięcia maleje do minimum. 

W czasie pieczenia sernika warto unikać funkcji termoobiegu, która może negatywnie wpłynąć na wygląd ciasta. Natomiast chcąc uzyskać aksamitny sernik, należy pod ciastem umieścić drugą formę z wodą. Para wodna pozytywnie wpłynie na jego konsystencję. 

Dlaczego sernik pęka? Kolejnym błędem jest zbyt szybkie wyciąganie ciasta z piekarnika, gdy zakończony zostanie proces pieczenia. Sernik powinien stopniowo stygnąć wraz z piekarnikiem, dlatego drzwiczki urządzenia powinny zostać w tym czasie zamknięte. 

Sernik — ciasto w wielu odmianach 

Klasyczny sernik to deser na kruchym cieście z rodzynkami i lukrem. Niemniej należy wymienić również sernik wiedeński, który stanowi lekkie, wakacyjne ciasto. Uwagę zwraca sernik japoński, niezwykle puszysty i smaczny. Sernik Tiramisu to prosta odmiana ciasta, która zawsze się udaje. Natomiast sernik nowojorski to najpopularniejszy deser, wciąż doceniany przez szerokie grono smakoszy. 

Mniej oczywiste przepisy na ciasto to choćby sernik z gruszką. Propozycja ta jest bardzo delikatna i wyszukana, podobnie jak sernik z dynią i kurkumą. W tym przypadku bardzo ciekawe jest także połączenie smaków, które nie należy do banalnych. Równie interesującym przepisem jest sernik ze śliwkami i kruszonką, ze względu na atrakcyjne połączenie smaku i struktur poszczególnych składników. 

Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty