Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zaczynamy od klopsików: cebulę drobno siekamy, szklimy na oleju. Mięso myjemy, osuszamy, mielimy. Dodajemy bułkę tartą, cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szczypiorek. Mieszamy. Zwilżonymi rękoma formujemy niewielkie klopsiki (12-14 sztuk).
Smażymy na średnim ogniu, odsączamy na ręczniku papierowym.
Warzywa myjemy, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, kalarepkę obieramy, kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, fasolkę kroimy na mniejsze kawałki. Por kroimy w ćwierćtalarki, kapustę drobno szatkujemy.
Wywar zagotowujemy, wrzucamy przygotowane warzywa, gałązki świeżych ziół, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę szczyptą soli.
Zupę podajemy z klopsikami, posypujemy natką pietruszki.