WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

Kasza z sosem grzybowym

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Kasza z sosem grzybowym

1 zdjęcie do przepisu "Kasza z sosem grzybowym"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 4
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Ponadczasowy przysmak kuchni polskiej: kasza z sosem grzybowym. Do tego dania użyjemy dwóch rodzajów kaszy: gryczanej i jęczmiennej, dzięki czemu smak i konsystencja będą bardziej urozmaicone. Sos prościutki: podsmażamy pieczarki z cebulą, dodajemy Bulion z grzybami leśnymi, Sos grzybowy oraz natkę. Do wody, w której gotujemy kasze, możemy dodać Bulion warzywny do smaku i aromatu. Danie podajemy z surówką z kiszonej kapusty, kiszonymi ogórkami lub mizerią.
Łączny czas: 55 min.

Przygotowanie: 20 min.
Oczekiwanie: 35 min.

Porcje: 6
Kalorie: 331 kcal / 1 porcję
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Cebulę i pieczarki obierz i pokrój w plastry.

    • cebula
    • pieczarki
  2. Podsmaż na maśle i oleju.

    • masło
    • olej
  3. Dodaj kostkę bulionową i duś do odparowania płynu.

    • Bulion z grzybami leśnymi WINIARY
  4. Zawartość Sosu dokładnie rozprowadź w 400 ml zimnej wody i wymieszaj z pieczarkami.

    • Sos grzybowy Na Każdy Dzień WINIARY
    • pieczarki
  5. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.

  6. Dodak natkę pietruszki, dopraw pieprzem.

    • posiekana natka pietruszki
    • pieprz
  7. Kasze ugotuj razem w posolonej wodzie z dodatkiem masła.

    • kasza gryczana
    • kasza jęczmienna
    • masło
  8. Wyłóż na półmisek i polej sosem.

przeczytaj 11 komentarzy

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

polecam!

nulkaa22
1 marca 2014
zgłoś do moderacji

przepis jest rewelacyjny , warto wypróbować na prawde . Polecam :)

moniczkakaplon
12 lutego 2014
zgłoś do moderacji

Na obiadek w sam raz

szpileczkaa
3 lutego 2014
zgłoś do moderacji

Pyszności!

chakula
13 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

Kasza z sosem grzybowym nie wydaje się super odświętna :) ale w ferworze dań świątecznych łatwo ją przygotować :) Pewnie spróbuję. Polecacie?

Wine472d0a5
2 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

Kasza + grzyby = pyszności.

JestesmyTymCoJemy
3 listopada 2013
zgłoś do moderacji

fajny pomysł

kasia8768
1 listopada 2013
zgłoś do moderacji

staropolska potawa zawsze mile widziana na stole

MISTAN
6 września 2013
zgłoś do moderacji

taka kasze barzdo lubie i często przygotowuje .

IZABELA29
13 sierpnia 2013
zgłoś do moderacji

Prosty i tani przepis na obiad. Szybki w wykonaniu, ale laczy ze soba wykwintny smak grzybow z delikatnym posmakiem kaszy, ktory jest do tego bardzo popularnym sprzymierzencem osob dbajacych o linie. Goraco polecam.

madz1ol
8 sierpnia 2013
zgłoś do moderacji

Za kasza jęczmienną nie przepadam, więc robiłam tylko z gryczaną. Niezłe :)

Koraliczek
27 lutego 2012
zgłoś do moderacji
przeczytaj 11 komentarzy

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: