WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

1 zdjęcie do przepisu "Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 1
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Prawdziwy przysmak kuchni kresowej: drożdżowe pierożki wileńskie z barszczem. Nadzienie przyrządzamy z gotowanej kapusty kiszonej z cebulą i grzybami i doprawiamy przyprawą Ziarenka Smaku uniwersalne WINIARY. A pierożków nie gotujemy, tylko... smażymy na rumiano w oleju. Podajemy gorące, z filiżanką Barszczu czerwonego Ekspresowa Zupa WINIARY. Pyszności!
Łączny czas: 80 min.

Przygotowanie: 50 min.
Oczekiwanie: 30 min.

Porcje: 10
Kalorie: 704 kcal / 1 porcję
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny
olej 500 ml

pierożki:

drożdże 20 g
mleko ciepłe 0,5 szklanki
cukier 1 szczypta
mąka 2 szklanki
sól 0,5 łyżeczki
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Grzyby namocz (najlepiej na noc), ugotuj, odsącz, wodę możesz zachować do barszczu, pokrój bardzo drobno.

    • grzyby suszone
  2. Kapustę ugotuj, odciśnij z nadmiaru wody, pokrój drobno.

    • kapusta kiszona
  3. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.

    • cebula
    • masło
  4. Do cebuli dodaj kapustę i grzyby. Przesmaż razem, ostudź.

  5. Dopraw przyprawą JARZYNKA i pieprzem.

    • przyprawa JARZYNKA WINIARY
    • pieprz
  6. Drożdże wkrusz do kubeczka, dodaj odrobię cukru i mleko. Pozostaw do wyrośnięcia.

    • drożdże
    • mleko ciepłe
    • cukier
  7. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, wyrośnięte drożdże i 1/2 szkl. ciepłej wody, wyrób sprężyste ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw na 0,5 godziny do wyrośnięcia.

    • mąka
    • sól
  8. Ciasto rozwałkuj i wykrawaj szklanką kółka, nakładaj porcje farszu, zlepiaj pierogi.

  9. Rozgrzej olej w naczyniu, wrzucaj pierogi i smaż z obu stron na rumiano. Wyjmuj łyżką cedzakową na półmisek.

    • olej
przeczytaj 4 komentarze

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Danie pracochłonne,ale godne polecenia*:)

zuza30305
28 lutego 2014
zgłoś do moderacji

Podobają mi się te pierożki.

szpileczkaa
1 lutego 2014
zgłoś do moderacji

Do barszczyku idealne pierożki,

Cziku1
2 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

Zawsze gotuję, ale ten sposób też jest fajny, a pierożki wygladają bajecznie

iziona
7 listopada 2013
zgłoś do moderacji
przeczytaj 4 komentarze

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon:

1