Masło orzechowe powstaje na skutek zmielenia orzeszków ziemnych na bardziej lub mniej gładką masę. Gotowy krem ma słony smak i gęstą formułę. Został wynaleziony w XIX wieku przez amerykańskiego lekarza i obecnie jest szczególnie popularny w Holandii i Stanach Zjednoczonych. Szacuje się, że obecnie ponad połowę wszystkich orzeszków ziemnych hodowanych w Ameryce przeznacza się na produkcję past i kremów.
Można kupić masło orzechowe w dwóch wersjach - kremowe oraz chrupkie, czyli z kawałkami orzeszków. Na rynku fit-produktów dostępne są także masła proteinowe, które są dodatkowo wzbogacone białkiem. Ten rodzaj cieszy się popularnością wśród osób, które często odwiedzają siłownię albo trenują w domu.
Trzeba jednak przyznać, że smak i formuła masła orzechowego nie każdemu przypada do gustu. Niektórzy uważają, że jest zbyt gęste, za słone albo za bardzo tłuste. Inni z kolei uważają, że to doskonały dodatek do deserów, a także dań obiadowych.
Masło orzechowe zawiera ok. 140 kalorii w jednej łyżce, ale przy okazji ma także sporo wartości odżywczych. Przede wszystkim jest bogatym źródłem białka, dzięki czemu może uzupełniać dietę sportowców i wspierać zdrowy wzrost mięśni.
To także świetne rozwiązanie dla wegan i wegetarian. Jeśli skład danego masła nie zawiera produktów odzwierzęcych, śmiało można je wykorzystać jako zamiennik białka, które w tym wypadku pochodzi z orzechów.
Aby dodać swoim posiłkom kaloryczności, wystarczy już jedna łyżeczka masła orzechowego. Można ją dodać do owocowych koktajli albo owsianki na ciepło. Krem doskonale pasuje do bananów i jabłek. To także świetny dodatek do placuszków, racuchów i naleśników. W połączeniu z odrobiną miodu i soku z cytryny sprawdzi się jako słodko-kwaśny sos do wypieków, owsianek albo jogurtu z owocami.
Jak się okazuje, masło orzechowe można wykorzystać także do przygotowania aromatycznych sosów w stylu indyjskim. Wystarczy dodać odrobinę do mieszanki na bazie jogurtu, oleju albo mleka kokosowego. Często łączy się wówczas pastę orzechową z owocami, takimi jak mango, ananas czy pomarańcza. Doskonale komponuje się także z korzennymi przyprawami i pastami curry.
W Stanach Zjednoczonych popularne jest jedzenie pszennych tostów posmarowanych niewielką ilością masła orzechowego. Najlepiej komponują się one z warstwą kwaskowego dżemu lub powideł.
Istnieje prosty przepis na to, jak zrobić masło orzechowe w domu. Tak naprawdę potrzebujemy jedynie orzechów w dowolnej ilości - to zależy od tego, ile kremu chcemy przygotować. Przyda się także mocny blender o sprawnych ostrzach.
Orzechy wraz z niewielką ilością soli wystarczy wrzucić do pojemnika i blendować tak długo, aż z orzechów zacznie wytrącać się tłuszcz. Następnie znów połączy się ze zmielonymi składnikami i powstanie kremowa masa.
Tak przygotowane masło wystarczy przełożyć do słoika, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce lub suchej i ciemnej szafce nawet do miesiąca. Z czasem tłuszcz może znowu się wytrącić, ale nie oznacza to, że masło się zepsuło. To naturalny proces i wystarczy tylko delikatnie zamieszać pastę przed użyciem.
Domowe masło orzechowe jest więc proste, szybkie i tanie do wykonania, dlatego warto przynajmniej raz wypróbować taki przepis.