Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wietnamska zupa pho – jak ją zrobić?

Wietnamska zupa pho – jak ją zrobić?

Czujecie czasami potrzebę przygotowania nietypowego dania? Macie dość pomidorowej i barszczu? Wypróbujcie niekonwencjonalną zupę, która może posłużyć również za drugie danie. Zupa pho jest jedzona z wołowiną, kurczakiem lub w wersji wege. Poznajcie wietnamską zupę pho z dodatkiem mięsa i sycącym makaronem ryżowym.

Poznaj wietnamską zupę pho, czyli idealny sposób na sycący obiad 

Wietnamska zupa pho jest aromatyczną i sycącą potrawą. Głównymi składnikami klasycznego przepisu jest makaron ryżowy, bulion z wołowiny i mięso. W odróżnieniu od innych dań z tego regionu przepis na to danie jest stosunkowo nowy w wietnamskim kanonie kulinarnym. Zupa pho pojawiła się tam dopiero w XX wieku. Niektórzy historycy uważają, że zupa pho z wołowiną jest adaptacją jednogarnkowego gulaszu z warzywami. Jej początki są jednak niejasne. Dziś przepis został nieco urozmaicony i możemy przygotować ją na kilka różnych sposobów. Dla tych, którzy preferują drób, na pewno posmakuje zupa pho z kurczakiem. Istnieje również zupa pho wege. W tym przypadku zamiast bulionu wołowego używamy sosu sojowego jako głównej przyprawy oraz wywaru z warzyw i przypraw, a zamiast mięsa, dodajemy grzyby shiitake. 

Wietnamski kucharz i pisarz kulinarny Alex Tran uważa, że pochodzenie zupy pho może być połączeniem pomysłu chińskiego i wietnamskiego. Bulion dodawany do makaronu ryżowego i przyprawy wykorzystywane w zupie pho jego zdaniem mają związek z przedwojennymi daniami z Chin. Z kolei wołowina jest mięsem, którym na co dzień zajadają się Wietnamczycy. Natomiast w Chinach częściej wykorzystują wieprzowinę. 

Jak przygotować zupę Pho? 

Cała magia pho polega na tym, że najpierw przygotowujemy aromatyczny bulion, który później dodamy do zupy. Jest on ostoją smaku tego dania. Dlatego też na początku musimy zdecydować się, czy chcemy przygotować klasyczną pho z wołowiny, czy też wykorzystamy mięso z kurczaka. Wersja z kurczakiem może być dobrym wyborem dla amatorów, ponieważ jest o wiele łatwiejsza do przygotowania. W przypadku wyboru kurczaka możemy postawić na udka. Pamiętajmy o tym, aby przed wygotowywaniem mięsa nie obierać go ze skóry. Skóra jest istotnym elementem, który nadaje smaku całemu wywarowi. Przyprawy niezbędne do bulionu to koper włoski, goździki, cynamon, kolendra, anyż gwiaździsty, sól i pieprz. Taki zestaw przypraw doda zupie niepowtarzalnego smaku. Opcjonalnie możemy dodać do gotującego się wywaru zwęgloną w piekarniku cebulę oraz imbir. Dymne aromaty nadadzą zupie ciekawej nuty smakowej. Niektórzy ludzie pomijają ten krok, jednak trzymając się oryginalnego przepisu, powinniśmy dodać nieco cukru do zupy pho. Klasyczny wietnamski bulion ma nieco słodkawy posmak. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że do zupy pho dodaje się cukier, ponieważ smak słodyczy jest niezwykle subtelny. 

Zupę wietnamską pho możemy zjeść również w wersji wege 

Tradycyjnie do zupy pho dodaje się paski wołowiny. Fani drobiu zastępują je kurczakiem. Jednak niewiele osób wie o tym, że tym daniem można rozkoszować się również w wersji wege. Wystarczy dodać sosu sojowego do bulionu na bazie warzyw i przypraw i wkroić do zupy grzyby shiitake oraz tofu, zamiast mięsa. Pamiętajmy jednak o tym, że warzywny bulion może mieć nieco mniej smaku od mięsnego wywaru. Dlatego też przed dodaniem grzybów shiitake do gotującej się zupy, warto przesmażyć je na patelni w aromatycznych przyprawach. W ten sposób wzmocnimy smak i teksturę całego dania. 

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Polecane artykuły

Poznaj azjatyckie zupy
Poznaj azjatyckie zupy
Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym
Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym
najpopularniejsze rodzaje ryżu
Jakie są najpopularniejsze rodzaje ryżu?
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu