Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Gotuj sezonowo! Sierpień – brokuł, cukinia i maliny

Gotuj sezonowo! Sierpień – brokuł, cukinia i maliny

Sierpień to zazwyczaj słoneczny miesiąc, wprost idealny do spędzania wspólnych chwil na łonie natury. W ciepłe dni możemy się cieszyć wycieczkami w góry, do lasu albo wypoczynkiem nad wodą. To też czas, kiedy brokuły, cukinie i maliny są w pełni dojrzałe i można z nich przygotować pyszne dania. Jakie? Sprawdzamy!

Brokuł – kwiat doskonały

Prawdopodobnie pochodzący z Cypru brokuł jest uważany za przodka kalafiora i był uprawiany już przez starożytnych Greków i Rzymian. W Europie pojawił się mniej więcej w połowie XVI wieku i szybko zyskał dużą popularność. Jadalną częścią brokuła jest sztywny kwiatostan nazywany różą, który najlepiej smakuje po obróbce termicznej. Wybierając brokuły w sklepie lub na straganie, warto sięgać po te zwarte, jędrne i o jednolicie zielonym kolorze. Kwiatostan podzielony na mniejsze różyczki jest idealnym dodatkiem do pieczonych lub grillowanych mięs. Wystarczy go wolno smażyć – na maśle, z dodatkiem drobno posiekanego czosnku oraz papryczki chili – pod przykryciem, tak długo, aż stanie się miękki, lecz nie straci swojej chrupkości.

Ugotowany brokuł jest popularnym składnikiem sycących sałatek (np. z jajkiem, kukurydzą, majonezem i kurczakiem) oraz mięsno-warzywnych zapiekanek. Podzielony na mniejsze kawałki, obtoczony w panierce i usmażony na oleju jest znakomitą przekąską solo lub jako dodatek do drugiego dania. Z tej popularnej jarzyny warto przyrządzić pyszny krem na bazie bulionu, zagęszczony śmietankowym serkiem topionym. Gotowe danie warto zaserwować z kawałkami sera feta, groszkiem ptysiowym, chipsami z boczku lub chrupiącymi grzankami upieczonymi na maśle czosnkowym.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Młoda cukinia na wiele sposobów

Ze względu na subtelny smak cukinia jest niezwykle popularnym warzywem w większości kuchni europejskich. Kabaczki można przygotować na mnóstwo sposobów: gotować, smażyć, dusić, grillować i marynować, a nawet zajadać po krótkim zblanszowaniu. Większe sztuki, po pokrojeniu w grube plastry, świetnie nadają się do spanierowania i usmażenia jak klasyczny schabowy. Po przecięciu na pół i wydrążeniu, środek cukinii można nadziać farszem mięsno-warzywnym. Posypane tartym serem i upieczone do miękkości nadziewane kabaczki są doskonałym, bo lekkim i sycącym daniem obiadowym. Osoby dbające o sylwetkę zazwyczaj przygotowują z cukinii makaron spaghetti, doskonale zastępujący ten zwyczajny – z mąki. Z kolei ze startego warzywa i dodatków można upiec chrupiące placuszki, przepyszne nie tylko solo, lecz także z dodatkiem aromatycznego gulaszu.

Delikatne i słodkie maliny

Maliny należą do najsłodszych i najsmaczniejszych owoców, jakie dojrzewają w wakacje. Niestety są bardzo nietrwałe, dlatego też, aby zachować ich pyszny smak oraz aromat na dłużej, warto część przeznaczyć na przetwory lub zamrozić. Przechowywany w słoiczkach sok malinowy jest doskonałym dodatkiem do herbaty, świetnie rozgrzewającej i chroniącej przed przeziębieniami w zimowe dni. Z dojrzałych, pachnących lasem malin warto przygotować także pyszny mus, będący świetnym składnikiem słodkich deserów, a także dodatkiem do naleśników, lodów oraz wypieków.

Rodzinne przyjęcie będzie jeszcze bardziej eleganckie, jeśli na stole pojawi się bezowy tort Pavlova, pełen rozpływającego się w ustach kremu śmietanowego oraz zmiksowanych i całych malin. Nikt też nie będzie mógł sobie odmówić puszystego drożdżowca z warstwą owoców ukrytych pod chrupiącą kruszonką. Konfitura lub świeże maliny świetnie się komponują także z ciastem francuskim, a powstałe z nich małe rogaliki, pod względem smaku i aromatu, nie mają sobie równych.

Polecane artykuły

Gotuj sezonowo! Lipiec – kalarepa, fasolka szparagowa i jeżyny
Gotuj sezonowo! Lipiec – kalarepa, fasolka szparagowa i jeżyny
Urlop na Mazurach – jakich lokalnych dań spróbować?
Urlop na Mazurach – jakich lokalnych dań spróbować?
zupy na lato ZWZ WINIARY
Najlepsze zupy na lato
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu