Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Przetwory

Przepisy na pyszne dania z patisonem

Faszerowany patison to bardzo efektowne, smaczne i pożywne danie, świetne na obiad lub domową imprezę. Patisony w powodzeniem „naśladują” także inne przysmaki: można usmażyć je w oleju jako frytki, zamarynować na przystawkę zamiast ogórka lub ugotować i polać zrumienioną na maśle bułeczką – jak fasolkę szparagową.

Przepisy 1

Warzywa w zalewie słodko-kwaśnej

Warzywa w zalewie słodko-kwaśnej

35 min Łatwy

Patison (dynia talerzowata, dynia letnia) należy – wraz z kabaczkiem, ogórkiem czy melonem - do licznej rodziny dyniowatych. Przywędrował do Europy z Ameryki Południowej w czasach odkryć geograficznych, początkowo jako roślina ozdobna, która dopiero po pewnym czasie trafiła na stoły, głównie w krajach śródziemnomorskich i we Francji. U nas dania z patisona są wciąż mało znane, ale warto to zmienić ze względu na jego smak i lekkostrawność oraz uniwersalność. Dania z patisonem mogą być zarówno proste i szybkie, jak i bardzo wyrafinowane.

Patison z wyglądu przypomina latający spodek ozdobiony falbaną i może przybierać różne barwy – białą, zieloną, granatowo-fiołkową i niemal czarną. Wielkość średnicy poszczególnych odmian patisona waha się od 10 do 20 cm.

Młody, surowy patison (lekko niedojrzały) to idealny zamiennik słodyczy, chipsów czy pikantnych przekąsek, szczególnie dla osób z nadwagą i nadciśnieniem. Delikatny w smaku, aromatyczny miąższ patisona można jeść solo lub dodawać do warzywnych sałatek. Starsze owoce patisona, po obraniu ze skórki, doskonale nadają się do duszenia czy smażenia. Sprawdzą się w mięsnym gulaszu, w fantazyjnym leczo lub w potrawce z czosnkiem i pomidorami, doprawionej kompozycją aromatycznych ziół.

Patisony można także - po przekrojeniu na pół i wydrążeniu gniazd nasiennych – zapiekać nadziewane farszem z mięsa i grzybów lub warzyw (np. czerwonej fasoli, pomidorów czy papryki). Taki faszerowany patison to bardzo efektowne, smaczne i pożywne danie, świetne na obiad lub domową imprezę. Patisony w powodzeniem „naśladują” także inne przysmaki: można usmażyć je w oleju jako frytki, zamarynować na przystawkę zamiast ogórka lub ugotować i polać zrumienioną na maśle bułeczką – jak fasolkę szparagową. W każdej z tych postaci patisony smakują doskonale!

Kalorie

16 kcal/100 g

 

Wartości odżywcze i właściwości

Patison zawiera witaminę C (17 mg/100 g), betakaroten, kwas foliowy i potas (262 mg/100 g). Jego wartość odżywcza jest zbliżona do cukinii.

Ciekawostki

Skórka młodych patisonów jest na tyle delikatna, że nie wymaga obierania. Patisony konserwowe mogą zastępować w posiłkach ogórki konserwowe. Niektóre gatunki są uprawiane jako dynie ozdobne.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu