Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przyznajcie sami: człowiekowi, który wymyślił chałwę, należy się pomnik! To jedna z najstarszych słodkości świata, bardzo pożywna (536 kcal/100g) i wyjątkowo wartościowa. Chałwę produkuje się z masy sezamowej (z różnymi dodatkami: cukrem, karmelem, kakao, wanilią, orzechami itp.) oraz wytłoków nasion oleistych. Dzięki temu jest to przysmak bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, rozpuszczalne w tłuszczach witaminy ((A, D, E, K), lecytynę (na koncentrację i pamięć) oraz cenne składniki mineralne. Chałwa to idealny przysmak dla sportowców oraz wegetarian, ze względu na bogactwo wysoko wartościowego białka, zawierającego wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy. Na co dzień warto – malutkim! - kawałkiem chałwy zastąpić paczuszkę chipsów lub batonik, a od czasu do czasu przygotować jakiś „orientalny” przysmak na domowy podwieczorek, korzystając z przepisów na dania z chałwą. Znajdziecie tu mnóstwo inspirujących pomysłów na chałwowe masy, ciasta, pralinki, muffinki, andruty i inne desery.