Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Czym jest chałwa? 

Trudno znaleźć osobę, która nie znałaby słodkiego smaku chałwy. Znany niemal na całym świecie wyrób cukierniczy składa się przede wszystkim z miazgi nasion oleistych, karmelu lub cukru i ewentualnych dodatków (pistacji, bakalii, kokosa). Uważa się, że chałwa pochodzi z Iranu, ale szybko zyskała ogromną popularność w innych rejonach kuli ziemskiej, np. na Bałkanach, w krajach śródziemnomorskich oraz zachodniej Azji. W Hiszpanii można kupić bardzo podobny produkt do chałwy, który nazywa się turrón i jest podawany podczas świąt Bożego Narodzenia. 

Głównym składnikiem tej najpopularniejszej odmiany chałwy są zmiksowanie ziarna sezamu. Przygotowanie wyjątkowej słodkości wbrew pozorom wcale nie jest trudne. Wystarczy na początek uprażyć na patelni dużą szklankę sezamu. Kiedy ziarenka uzyskają piękny złoty kolor, należy zemleć je na gładką masę, dodając stopniowo kilka łyżek płynnego miodu. Aby chałwa domowej roboty zyskała konkretny zapach, można dodać do masy wanilię, aromat rumowy bądź kakao. Świetnym pomysłem jest także dorzucenie do powstałej masy rodzynek, posiekanych pistacji, migdałów lub mieszanki bakaliowej. Osoby uczulone na orzechy w dokładnie taki sam sposób mogą przygotować pyszną chałwę z nasion słonecznika. 

Chałwa do wypieków 

W krajach, w których chałwa jest bardzo popularnym produktem, równie często można spotkać pyszne i aromatyczne ciasteczka z jej dodatkiem. Te niewielkie płaskie krążki wyróżniają się niezwykłą kruchością i wyrazistym smakiem. Aby zachowały swoje walory, należy jak najdłużej przechowywać je w szczelnie zamykanym pojemniku, który uchroni delikatne ciasteczka przed nabraniem wilgoci. 

Idealnym wypiekiem do popołudniowej kawy może być wyborne ciasto z masą chałwową i budyniem o smaku agrestu. Pyszny biszkopt miodowy przełożony jest lekko kwaskowatą masą agrestową i bardzo słodką budyniowo-chałwową , a to wszystko ozdobione grubą warstwą wyśmienitej polewy z miodu oraz siekanych orzechów włoskich. Jeśli nie mamy świeżego agrestu, z łatwością przygotujemy lekkie ciasto z masą chałwową i bezami. Dodanie małych ciasteczek z piany białkowej do masy sprawia, że deser nabiera puszystości i staje się przyjemnie chrupiący, przez co nikt nie jest w stanie przejść obok niego obojętnie.