Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wywiad z pierwszym daniem, czyli zupa mówi sama za siebie ZWZ WINIARY

Wywiad z pierwszym daniem, czyli zupa mówi sama za siebie

W XVIII-wiecznym Paryżu monsieur Boulanger otworzył pierwszy lokal, w którym podawano wyłącznie zupy. Nad lokalem wisiał szyld, który zapraszał każdego, komu dokucza żołądek. Jego sens oddaje kilka słów: Wejdź, a wyjdziesz zdrowy. Ja bym jeszcze dopisała „…i szczęśliwy”.

Mnie zupa uszczęśliwia. Rozgrzewa, kiedy trzeba, chłodzi w upale. Zaspokaja pierwszy głód, syci na dłużej. Może być każdego dnia inna, ale w niedzielę tradycyjnie wciąż ta sama, wyczekiwana przez cały tydzień. I może nawet jest dla mnie najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Wczoraj była bardzo gorąca, więc zanim złapałam za łyżkę, zadałam jej kilka pytań. Zapraszam na prawdziwy wywiad z zupą ☺️

Agata: Zupa to pierwsze danie. Czy to oznacza, że jest najważniejszym daniem obiadowym?

Zupa: Zupa zawsze pierwsza (śmiech). Jestem na pierwszym miejscu, to ode mnie powinien zacząć się obiad, ale może też się równocześnie na mnie skończyć. Potrafię być pożywna tak, jak drugie danie i obiad może się obejść bez niego.

WINIARY ZwZ

Agata: A jednak za najważniejszy posiłek dnia uważa śniadanie. Czy to nie ujmuje Ci wagi?

Zupa: A skąd, przecież Twoje dzieci Agato bardzo często zaczynają dzień od zupy. Mleczne zupy śniadaniowe, takie jak kasza manna na mleku lub płatki owsiane, podane na przykład ze świeżymi owocami i miodem to nie tylko energia z węglowodanów, ale także białko, tłuszcze, witaminy, makro- i mikroelementy. Sama wiesz, jak ważną rolę odgrywam w życiu Waszej rodziny.

Agata: To prawda, w naszej rodzinie jesteś na pierwszym miejscu, ale jak to jest w innych domach?

Zupa: Tam, gdzie są dzieci, jest i zupa. Zaczyna się już od niemowlęctwa, pierwszym posiłkiem, jaki dostają maluszki, kiedy ich dieta się rozszerza, to jednoskładnikowa zupka. I te zupy towarzyszą dzieciom od maleńkości, aż do dorosłości. Zdarza się, że w niektórych rodzinach z braku czasu podaje się jednodaniowy obiad i zazwyczaj jest to drugie danie, ale równie dobrze mogłaby być to zupa, na przykład z mięsem lub jajkiem.

Agata: To dlaczego nie jest to zupa, a drugie danie?

Zupa: Niektórym się wydaje, że to zupa jest dodatkiem do obiadu, więc rezygnując z dodatku, rezygnują właśnie z zupy. A zupa może się robić właściwie sama. Te najprostsze wymagają tylko obrania warzyw i wstawienia wywaru. Kiedy zupa się gotuje, można robić inne rzeczy. A większość zup to porcja wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich proporcjach, a także witamin i minerałów, a nawet płynów, bo ludzie wciąż piją za mało. Ludzie, rezygnując z zupy, rezygnują jeszcze z czegoś – z różnorodności smaków.

WINIARY ZwZWINIARY ZwZ

Agata: To prawda, za każdym razem możesz być inna i to nie tylko pod względem smaku. Możesz być wegetariańska, pożywna, dietetyczna, mleczna, na słodko, gorąca, na zimno. Z ziemniakami, z kaszą, ryżem, przyprawiona ziołami. Całe to bogactwo może odkryć tylko ten, kto zupy gotuje.

Zupa: I ten, kto czyta Waszego bloga. Ludziom czasem się wydaje, że jestem monotonna, bo zawsze pomidorowa, ogórkowa, jarzynowa, a w niedzielę rosół. A przecież mogę być inna każdego dnia. A nawet, jeśli jestem co jakiś czas pomidorowa, raz mogę być przygotowana ze świeżych pomidorów, raz z dodatkiem suszonych, mogę być z ryżem, z makaronem, a może gęsta jak śmietana i podana z grzankami. W niedzielę wcale nie musi być rosół, ale też może być, na przykład z kołdunami czy makaronem naleśnikowym. Zresztą wystarczy spojrzeć pod pokrywki Waszych garnków, by odkryć tę różnorodność.

Agata: To prawda, kiedy nieraz się zastanawiam, jaką zupę ugotować, to mam problem nie z brakiem pomysłów na Ciebie, ale ze zbyt dużym wyborem.

WINIARY ZwZ

Zupa: I dlatego czasem gotujesz dwie zupy na raz (śmiech), ale to dobrze, to wychodzi Wam na zdrowie. A teraz zabierz się już za jedzenie, bo całkiem wystygnę, a na chłodniki jeszcze nie czas, smacznego.

…powiedzcie sami, czy można nie kochać zupy?

 

Autor: Agata

Polecane artykuły

Sprawdzone sposoby na zagęszczanie zupy!
Sprawdzone sposoby na zagęszczanie zupy!
Zupa w „Zupie”
Zupa w „Zupie”
Jak uratować przesoloną zupę
Jak uratować przesoloną zupę
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu