Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wielkanoc chrzanem stoi! Zobacz, gdzie możesz go wykorzystać | Porady Winiary

Wielkanoc chrzanem stoi! Zobacz, gdzie możesz go wykorzystać

W tradycyjnej kuchni polskiej wiele potraw wprost nie może obejść się bez chrzanu. Jego korzeń, posiadający bardzo charakterystyczny ostry smak i zapach, był uprawiany w celach leczniczych oraz jako przyprawa już od XI wieku. Dania z dodatkiem chrzanu nabierają wyrazistości i wyjątkowego charakteru. Do jakich potraw można go jeszcze wykorzystać?

Chrzan i jego zastosowanie

Pospolicie rosnący w Polsce chrzan jest niewysoką rośliną o charakterystycznych podłużnych liściach i niepozornych białych kwiatach. Jego najcenniejszą częścią jest korzeń – długi, mięsisty, o bardzo ostrym smaku i silnym aromacie. Chrzan wykorzystywany był od wielu stuleci nie tylko w kuchni, lecz także w innych dziedzinach życia, np. w medycynie, zielarstwie czy kosmetyce. Panie domu wykorzystują go do przyprawiania mięs, buraków ćwikłowych, białego sera, a także aromatycznych sosów.

Korzeń chrzanu, od czasów staropolskich aż do współczesnych, jest niezbędnym elementem koszyczka wielkanocnego, symbolizując cierpienia Chrystusa na krzyżu i pojenie octem. Starty korzeń chrzanu dodawano do świątecznych dań, wierząc, że zapewni on dobre zdrowie oraz duchową i fizyczną siłę. Z jego dodatkiem przygotowywana jest znakomita zupa „święconka”, pasta do wędlin albo pyszna ćwikła – przystawka idealna do pieczonych mięs. Jakie jeszcze ciekawe potrawy z chrzanem w roli głównej warto przygotować nie tylko na święta?

Pyszna sałatka z chrzanem

Wystarczy zaledwie łyżeczka tartego chrzanu dodana do sosu sałatkowego, a całe danie nabierze bardziej zdecydowanego smaku i aromatu. Jeśli masz ochotę na właśnie taką przystawkę, zrób sałatkę z ugotowanych na twardo jajek, kukurydzy konserwowej oraz sera żółtego i jabłek startych na grubych oczkach tarki. Wszystkie składniki połącz ze sobą majonezem i tartym chrzanem. Gotową sałatkę posyp drobno posiekaną rzeżuchą. Zamiast sera żółtego możesz użyć marynowanego selera, a jabłka zastąpić pokrojonym w kostkę ananasem z puszki, wtedy sałatka nabierze egzotycznego smaku.

Wyjątkowe rolady chrzanowe

Korzeń chrzanu często jest używany jako element farszów do różnego rodzaju mięs. Jeśli masz świeżo starty chrzan, przygotuj roladki z nadzieniem, które na pewno staną się obiadowym hitem w twoim domu. Chrzan wymieszany z namoczoną bułką, żółtkiem, pietruszką i pokrojonymi wędzonymi węgierkami wykładaj na cienko rozbite plastry szynki wieprzowej. Gotowe zrazy oprósz mąką i obsmaż z każdej strony. Na koniec dodaj przyprawy (liść laurowy, sól, pieprz), zalej wodą lub bulionem i duś, aż będą miękkie. Gotowe danie możesz zagęścić sosem do pieczeni lub grzybowym. Aromatyczne roladki chrzanowe idealnie smakują z kaszą albo kluseczkami śląskimi.

Szynka z chrzanem w galarecie

Mięso w galarecie to pyszna przystawka, którą warto przygotować nie tylko na świąteczny stół, ale także w dni powszednie. Zwinięte w ruloniki plasterki szynki, wypełnione gładką masą z ugotowanych na twardo jaj, tartego chrzanu, kleksa śmietany i przypraw ułóż na półmisku obok siebie, dość ciasno, żeby się nie rozwijały. Całą kompozycję zalej tężejącą galaretą na bulionie i pozostaw w lodówce na kilka godzin. Przystawkę serwuj ze świeżym pieczywem żytnim lub mieszanym.

Aromatyczny sos chrzanowy

Sos na bazie startego chrzanu świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs. Jego przygotowanie jest łatwe i niezbyt czasochłonne. Wystarczy, że do jasnej zasmażki dodasz bulion i śmietanę. Gdy sos zacznie gęstnieć, wrzuć starty chrzan, a całość dopraw szczyptą cukru, sokiem cytrynowym oraz solą. Tak przygotowanym sosem możesz zalać białe kiełbaski, krótko obsmażone na patelni, które po zapieczeniu w piekarniku nabiorą wyjątkowego, intensywnie chrzanowego smaku. Do sosu z chrzanu świetnie pasuje ugotowane w bulionie do miękkości i pokrojone na plastry mięso wołowe, które możesz podać z ziemniaczanym purée oraz zasmażanymi buraczkami.

Polecane artykuły

Biała kiełbasa nie tylko w barszczu – sprawdź te pomysły
Biała kiełbasa nie tylko w barszczu – sprawdź te pomysły
Co włożyć do koszyka wielkanocnego?
Co włożyć do koszyka wielkanocnego?
Co dwie zupy to nie jedna, czyli o żurku i barszczu białym
Co dwie zupy to nie jedna, czyli o żurku i barszczu białym
Jajka inaczej
Jajka inaczej
Pomysły na niezwykłe wielkanocne przystawki
Pomysły na niezwykłe wielkanocne przystawki
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu