Pomagamy Ci w przygotowaniu Świąt tak, jak lubisz. Skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów i porad, aby przygotować smaczne, tradycyjne dania bożonarodzeniowe.
Śledzie można serwować na wiele różnych sposób. Na świątecznym stole doskonale sprawdzają się jako zimna przekąska lub składnik sałatek. Niezależnie od formy podania, najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie ryby, aby nie była zbyt słona. Sprawdź nasze porady i przygotuj pyszne śledzie na Święta.
Ryby są podstawą wielu świątecznych dań. Można podawać je pieczone lub marynowane i wykorzystać jako składnik sałatek. Dlatego warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę podczas ich zakupu oraz jak je przechowywać do czasu przygotowania, aby zachowały świeżość. Sprawdź nasze porady dotyczące przechowywania ryb surowych i wędzonych.
2 szklanki maku przepłucz zimną wodą, zalej 2 szklankami wrzącego mleka i gotuj 30 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Ostudzony mak odsącz i zmiel trzykrotnie w maszynce o drobnych oczkach.
Do 2 l wrzątku wrzuć 500 g pszenicy. Ugotuj ją do miękkości, odsącz i pozostaw do wystudzenia.
Przygotuj syrop rozpuszczając 3/4 szklanki cukru w 100 ml wody. 1/2 szklanki rodzynek przepłucz w ciepłej wodzie. 1 łyżkę skórki z pomarańczy przesmaż. Rozpuść 1/2 szklanki miodu.
Wymieszaj wszystkie przygotowane składniki. Dodaj po 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich i migdałów. Dopraw Cukrem Waniliowym WINIARY.
Odstaw kutię do schłodzenia. Najlepiej podać ją następnego dnia po przygotowaniu.
Lukier to piękna i słodka ozdoba ciast i ciasteczek, które dzięki niemu stają się naprawdę wyjątkowe. Jego przygotowanie nie jest trudne, a podstawę stanowi cukier puder. Biały lukier przygotujesz wsypując szklankę cukru, po trochu, do ubijanego białka jajka - aż do osiągnięcia gęstej masy. Możesz nadać mu później dowolny kolor, dodając odrobinę barwnika spożywczego. Jeszcze prościej przygotujesz lukier cytrynowy - łącząc ok 70 g cukru z sokiem z 1 cytryny i łyżką ciepłej wody.
Tradycyjne dania bożonarodzeniowe wcale nie muszą się znudzić! Zapoznaj się więc z ich największymi zaletami, których jest całkiem sporo. Dzięki klasycznym potrawom wigilijnym możesz w miły sposób ugościć wszystkich zaproszonych gości!
Potrawy wigilijne tradycyjne posiadają rozliczne zalety i to właśnie ze względu na nie cieszą się tak ogromnym zainteresowaniem wielu osób. Przede wszystkim, doskonale smakują, co dla wielu gospodarzy i ich gości jest zdecydowanie najważniejsze. Na tym jednak nie koniec. Dania wigilijne tradycyjne bardzo często bazują na takich składnikach jak kapusta czy grzyby. Pozytywnie zaskakują one nie tylko smakiem, ale również zapachem. Nie brakuje w nich także aromatycznych przypraw. Jeżeli w Boże Narodzenie potrawy tradycyjne znajdą się na Twoim stole, możesz być także spokojny o jego wygląd. Klasyczne dania prezentują się bowiem wyjątkowo atrakcyjnie pod każdym względem.
Potrawy na Wigilię niejedno mają imię. Istnieje jednak wiele klasycznych rozwiązań, które koniecznie powinny znaleźć się na Twoim stole! Jednym z przykładów takiego dania są na przykład pierogi. W zależności od preferencji, możesz eksperymentować z rozmaitymi nadzieniami. Pełne wyrazistych przypraw, pozytywnie zaskoczą podniebienia Twoich gości. Nie zapominaj także o sałatkach, bez których wiele osób nie wyobraża sobie świąt. Możesz zdecydować się na ich królową, czyli sałatkę jarzynową. Do gustu na pewno przypadną Ci również tradycyjne dania na Wigilię, takie jak barszcz czerwony z pasztecikami czy kapusta z grzybami.
Tradycyjna Wigilia to nie tylko pierogi, sałatka jarzynowa czy kapusta z grzybami. Wachlarz klasycznych dań, które warto wypróbować obejmuje także inne interesujące propozycje. Jeśli przepadasz za rybami, przetestuj wyjątkowy przepis na karpia w aromatycznym sosie cytrynowym. Ciekawe i jednocześnie tradycyjne dania wigilijne to także ryba po grecku, która przypadnie o gustu przede wszystkim miłośnikom warzyw. Bez względu na to, jaki przepis na potrawy wigilijne tradycyjne wykorzystasz, pamiętaj o starannym przygotowaniu dania. Najlepiej, krok po kroku postępować według wskazówek.