Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Szczaw nie tylko w zupie – poznaj te przepisy | Porady i inspiracje Winiary

Szczaw nie tylko w zupie – poznaj te przepisy

Choć liście szczawiu z wyglądu przypominają młody szpinak, jednak pod względem smaku nie mają ze sobą nic wspólnego. Kwaśny, wyrazisty, orzeźwiający – taki właśnie jest szczaw. Najpopularniejszą potrawą przygotowywaną na bazie tego warzywa jest zupa, ale szczaw doskonale nadaje się także do innych potraw. Jakich? Sprawdzamy!

Gdzie znajdziemy liście szczawiu?

Szczaw występuje na obszarze całego kraju. Najczęściej można go spotkać na łąkach, ugorach, polanach, a nawet przy polnej drodze. Coraz częściej uprawia się go także w przydomowych ogródkach, lecz przed wysianiem szczawiu warto pamiętać, że jest to roślina wieloletnia, dlatego należy jej wybrać odpowiednie, najlepiej nieco ustronne miejsce. Szczaw nie jest wymagający, dlatego, jeśli lubimy to liściaste warzywo, warto posadzić kilka kępek w słonecznym rogu działki.

Roślinę tę najczęściej wykorzystuje się do przygotowania zupy szczawiowej – potrawy o przyjemnie kwaskowatym, orzeźwiającym smaku, wprost idealnej na wiosenny obiad. Jednak te niewielkie liście są często dodawane do wielu innych dań, np. sosów, sałatek czy przetworów na zimę. Jeśli więc spacerując po łące, natkniemy się na niemal metrową łodygę pełną drobnych, rdzawoczerwonych kwiatków, zbierzmy otaczające ją listki i wykorzystajmy do przygotowania nietuzinkowych dań.

Szczaw na śniadanie? Jak najbardziej!

Gdy trwa sezon na szczaw, warto przygotować pyszne śniadanie z dodatkiem kwaskowatych listków. Wyśmienity omlet z żółtym serem to pomysł na szybkie, sycące i dodające energii śniadanie. Przed dodaniem do ciasta, umyte i osuszone liście pozbawiamy twardych łodyżek. Szczaw kroimy na cieniutkie paseczki, a następnie dokładnie mieszamy z resztą składników. Pod sam koniec smażenia omletu jego wierzch posypujemy tartym serem i trzymamy pod przykryciem, dopóki się nie rozpuści.

Chłodnik szczawiowy na upał

Szczaw, jak większość wiosennych nowalijek, doskonale nadaje się do przyrządzenia orzeźwiającego chłodnika – gęstej zupy na bazie jogurtu, podawanej dopiero po schłodzeniu do temperatury ok. 14°C. Podstawą chłodnika jest gorący rosół warzywny (można również użyć aromatyczny Bulion warzywny WINIARY), do którego wrzucamy posiekane liście szczawiu i gotujemy do 2 minut. Schłodzony wywar wystarczy wymieszać ze śmietaną, jogurtem oraz przyprawami. Zupę podajemy z garścią posiekanego świeżego koperku oraz grzankami czosnkowymi.

Aromatyczny sos szczawiowy

Świeży szczaw warto wykorzystać nie tylko do zupy. Jest on także niedocenionym składnikiem sosu, będącego idealnym dodatkiem do gotowanych na twardo jajek, pieczonych mięs, a przede wszystkim ryb. Bazą sosu są zblendowane liście szczawiu, pietruszki i szczypiorku oraz czosnek, orzechy nerkowca, przyprawy i oliwa z pierwszego tłoczenia. Powstałą masę można nieco rozrzedzić i złagodzić poprzez dodanie jogurtu naturalnego. Ze zmiksowanego szczawiu i migdałów lub orzechów możemy przygotować intensywnie zielone pesto, które rewelacyjnie komponuje się z makaronem w kształcie dużych świderków lub tagliatelle.

Przechowywanie szczawiu zimą

Wielbiciele szczawiowych potraw na pewno doskonale wiedzą, jak można przechowywać młode liście tego warzywa w taki sposób, by móc się nimi cieszyć nawet poza sezonem. Szczaw bardzo dobrze znosi mrożenie, a w temperaturze -18°C można go przechowywać nawet do roku. Wystarczy tylko wcześniej przebrać liście, opłukać i dokładnie osuszyć. Drobno pokrojony szczaw wkładamy do pojemników lub torebek na mrożonki, usuwamy powietrze i chowamy do zamrażarki.

Z ładnych, jędrnych liści warto również zrobić przetwory na zimę. Szczaw polny solony w słoiku to jeden z najprostszych przepisów na przechowywanie tego warzywa. Drobno poszatkowany, przekładany z solą, polany olejem i szczelnie zamknięty w szklanym naczyniu bez problemu może leżeć na spiżarnianej półce nawet kilka miesięcy i w każdej chwili zostać wykorzystany do przygotowania np. wyśmienitej zupy szczawiowej na żeberkach.

Polecane artykuły

Gotuj sezonowo! Maj – szczaw, groszek cukrowy i agrest
Gotuj sezonowo! Maj – szczaw, groszek cukrowy i agrest
Dania ze szpinakiem – jak przyrządzić szpinak?
Dania ze szpinakiem – jak przyrządzić szpinak?
Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory
Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory
Grillowane owoce | Porady i artykuły Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu