Wiosna to nie tylko czas, w którym wieloletnie rośliny budzą się do życia. To również okres, gdy przymrozki są coraz rzadsze, a ziemia staje się cieplejsza. To idealna pora na posadzenie ulubionych jarzyn w przydomowym ogródku. Niektóre z nich, np. pomidory, ogórki czy kalafiory, warto wsiać do doniczki przechowywanej w ciepłym pomieszczeniu i przesadzić do gruntu dopiero po zakończeniu przymrozków. Część warzyw doskonale nadaje się na wiosenne nowalijki i warto je posiać znacznie wcześniej, by cieszyć się plonami już na wiosnę. Pamiętajmy też, że niektóre zioła i jarzyny (cebula dymka, rzodkiewka, pietruszka, szczypiorek) możemy uprawiać na parapecie przez cały rok.
Niektóre gatunki rzodkiewki można wysiewać do gruntu już w marcu, zaś pod osłonami nawet w lutym. Rośliny te nie mają zbyt dużych wymagań, a siewki są w stanie wytrzymać nawet niewielkie przymrozki. Młode, chrupiące warzywa nadają się do zbioru po 25 dniach i są nieco delikatniejsze w smaku niż późniejsze odmiany. Z tej pełnej witamin i smaku nowalijki można przygotować znakomite sałatki albo pyszny twarożek do kanapek, choć większość wielbicieli rzodkiewki uważa, że absolutnie najlepiej smakuje pokrojona w plasterki i ułożona na chrupiącej pajdzie chleba z grubą warstwą domowej roboty masła.
Szpinak, podobnie jak rzodkiewka, ma krótki okres wegetacyjny (około 45 dni) i całkiem dobrze znosi niskie temperatury. Jeśli posiejemy go w naszym ogródku pod koniec marca, to już w połowie maja będziemy mogli zebrać pierwsze liście. Szpinak jest warzywem wszechstronnym i można go dodawać do wielu bardzo różnorodnych potraw – od pierogów, poprzez zapiekanki jarzynowe, zupy, makarony, a na sałatkach kończąc. To niesamowite, ale znalazł także zastosowanie wśród słodkich wypieków. Przepis na ciasto leśny mech zaskakuje lekkością, słodkim smakiem, w którym zupełnie nie czuć szpinaku, oraz… niezwykłym, żywo zielonym kolorem.
Czasami aż trudno uwierzyć, że wyróżniająca się delikatnymi liśćmi sałata może być siana już na początku marca po to, by wysadzić ją do gruntu w kwietniu. Większość odmian jest gotowa do zerwania mniej więcej 5-6 tygodni po wysiewie. Zrywając zewnętrzne liście sałaty, możemy pozwolić jej nadal się rozwijać i równocześnie mieć nowalijkę z własnej uprawy. Z młodych liści sałaty masłowej błyskawicznie przygotujemy zaskakująco wiosenne, ciepłe danie – przepyszną zupę krem z dodatkiem ryżu i śmietanki, ugotowanej na bulionie (świetnie się sprawdzi delikatny Bulion warzywny WINIARY). Każdy miłośnik nowych smaków na pewno doceni to oryginalne danie, zwłaszcza gdy zostanie podane z chrupiącymi grzankami i chipsami z boczku.
Wśród owoców najwcześniej sadzimy truskawki, gdyż zazwyczaj jako pierwsze rodzą pyszne i słodkie owoce, którymi możemy się cieszyć już pod koniec maja. Truskawki kupuje się najczęściej w formie sadzonek, które należy wsadzić do dobrze odchwaszczonego gruntu. Te wyśmienite owoce możemy także uprawiać w pojemnikach na balkonie, warto jednak pamiętać, by wybrać dla nich ciepłe i słoneczne miejsce.
Wczesna wiosna jest idealnym czasem na sadzenie młodych drzewek owocowych. Kiedy przymrozki nie dają już się tak bardzo we znaki, możemy sadzić nie tylko odporne na zimno jabłonie, grusze czy śliwy, lecz także delikatne brzoskwinie i morele. Pierwszymi owocami z naszych młodych drzewek będziemy mogli się cieszyć za 2-3 lata.