Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Biała kiełbasa — parzona czy surowa?

Biała kiełbasa — parzona czy surowa?

Biała kiełbasa smakuje wybornie przyrządzana na różne sposoby. Można ją parzyć, piec, a nawet zrobić z niej przepyszne pulpety czy pierogi. Choć jest dostępna przez cały rok, to najczęściej trafia na nasze stoły podczas świąt Wielkiejnocy. Trudno sobie bowiem wyobrazić sobie świąteczny żurek bez tej smacznej, mięsnej wkładki. Jeszcze trudniej wyobrazić sobie bez niej samą Wielkanoc, która niewątpliwie się z nią kojarzy. Co sprawia, że tak chętnie ją spożywamy i jaką białą kiełbasę wybrać, aby zachwycała smakiem?

Tajemnica wyjątkowego smaku białej kiełbasy 

Choć powszechnie uważamy białą kiełbasę za rodzimy rarytas, to niestety nie ma ona polskich korzeni. Okazuje się bowiem, że powstała za sprawą niemieckiego karczmarza. Podczas wyrabiania kiełbasy zabrakło mu baranich jelit i wpadł na pomysł, aby zastąpić je wieprzowymi. Obawiał się jednak, że mogą pękać w trakcie pieczenia, dlatego wyprodukowaną przez siebie kiełbasę zaparzył wrzątkiem. I tak powstała pierwsza biała kiełbasa parzona. Kiedy pod koniec XIX wieku przepis trafił do Polski, rodzimi producenci kiełbas postanowili poprawić jego recepturę. Dodali odpowiednich przypraw, między innymi majeranku i czosnku, które sprawiły, że stała się ona bardziej wyrazista w smaku, a przede wszystkim nabrała swojskiego charakteru. 

Jak rozpoznać dobrą białą kiełbasę 

Biała kiełbasa smakuje doskonale pod każdą postacią, ale warunek jest jeden, musi być to wyrób najwyższej jakości. Nie ulega wątpliwości, że najlepszy smak ma ta, przyrządzana w domu. Niestety jej produkcja jest czasochłonna, dlatego najczęściej decydujemy się jednak na zakup gotowego produktu. Zatem jaką białą kiełbasę wybrać, aby był smaczna, krucha i wyrazista w smaku? Niestety nie jest to zbyt łatwe zadanie. Wybierając ją, warto zwrócić szczególną uwagę na kilka czynników, które zdecydowanie wskazują, na jakość białej kiełbasy. 

Wysokogatunkowa biała kiełbasa jest produkowana z dobrej jakości, średnio rozdrobnionej wieprzowiny z dodatkiem soli, pieprzu, majeranku i czosnku. Czasami dodaje się też do niej wołowinę. Surowa, powinna mieć zatem lekko brązowy kolor. Jeśli jest różowa, to prawdopodobnie jest to wynikiem dodania soli peklującej lub innych substancji konserwujących. Zbyt jasny jej kolor może wskazywać na dużą zawartość tłuszczu. Biała kiełbasa jest sprzedawana w postaci surowej, parzona lub gotowana. Jeśli mamy zamiar na jej bazie ugotować żur, najlepsza będzie surowa, która podczas parzenia odda swój smak. 

Parzona, pieczona, a może w innym wydaniu 

Biała kiełbasa surowa może być przyrządzana na wiele sposobów. Najczęściej jednak się ją parzy. Można to zrobić na kilka sposobów. Jednym z nich jest włożenie kiełbasy do zimnej wody i stopniowe podgrzewanie w temperaturze około 80-90 stopni, aż do momentu jej zaparzenia. Należy pamiętać, że woda nie powinna się zagotować. Można również zanurzyć surową kiełbasę we wrzącej wodzie i pozostawić ją tam przez około 20 minut. 

Białą kiełbasę można także upiec. W tym celu należy ją umieścić w żaroodpornym naczyniu, ponakłuwać widelcem, aby nie popękała podczas pieczenia. Na wierzchu położyć wiórki masła i cebulę posiekaną w piórka. Można też dodać ząbek czosnku pokrojony w plasterki. Naczynie z kiełbasą należy przykryć pokrywką i włożyć do nagrzanego piekarnika. Krótko przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę, żeby kiełbasa mogła się lekko zarumienić. Tak przyrządzona smakuje wybornie. 

Jeśli chcemy zaskoczyć bliskich nieco innym wydaniem białej kiełbasy, z pewnością uda nam się to przygotowując z niej pulpety w sosie śmietanowo-chrzanowym. Wystarczy obrać z osłonki białą kiełbasę i uformować z jej zawartości małe klopsiki, które po usmażeniu włożymy do przygotowanego na bazie masła, śmietany i chrzanu sosu. Danie to sprawdzi się zarówno na wielkanocnym stole, jak i podczas codziennego obiadu.  

Polecane artykuły

Jak sprawić, by biała kiełbasa nie pękła?
Jak sprawić, by biała kiełbasa nie pękła?
9 tradycyjnych potraw wielkanocnych w nowoczesnej odsłonie
9 tradycyjnych potraw wielkanocnych w nowoczesnej odsłonie
Tradycyjne potrawy na Wielkanoc
Tradycyjne potrawy na Wielkanoc
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu