Risotto z cukinią łączy w sobie prostotę przygotowania, niewielką ilość składników i maksimum smaku. To pyszne danie, które ma swoich fanów na całym świecie. Znajdziesz je w wielu włoskich restauracjach, ale z powodzeniem możesz je też przygotować we własnym domu. Jeśli chcesz zrobić risotto przepis już na Ciebie czeka.
Risotto z cukinią - smak włoskiej kuchni
Risotto to prawdziwa uczta dla podniebienia, którą docenią miłośnicy włoskiej kuchni i wszyscy, którzy lubią dobre jedzenie. Przygotowanie risotto z cukinią może wydawać się wymagające, ale nie jest trudne, jeśli masz odpowiedni przepis, składniki i nieco wolnego czasu.
Bazą tego dania jest wolno gotowany w wywarze warzywnym ryż Arborio i delikatna w smaku cukinia. Ryż gotuj tak długo, aż wchłonie większość płynu, ale nie będzie zbyt miękki. Kremowy sos zrobisz z jogurtu naturalnego (jeśli chcesz, możesz zamienić go na śmietankę), podsmażonej cebulki i natki pietruszki. Gotowe risotto powinno być kremowe i aromatyczne. Dla podkręcenia smaku, tuż przed podaniem możesz posypać całość tartym parmezanem lub innym ulubionym serem. Smacznego!
Komentarze 0