Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mazurek bakaliowy jest idealnym pomysłem na wielkanocny stół. Na stole prezentuje się wspaniale, więc z pewnością zwróci na siebie uwagę wszystkich domowników. Do dekoracji możesz użyć lukru lub polewy czekoladowej, dodatkowo posypując mazurek płatkami migdałów. Ciasto wyczarujesz z dodatkiem łyżeczki proszku do pieczenia. Podaruj rodzinie wspaniałe ciasto nie tylko od święta!
Wszystkie składniki na kruche ciasto (masło, żółtka, cukier puder, mąkę i proszek do pieczenia) posiekaj nożem, a następnie wyrób szybko dłonią do momentu połączenia się wszystkich składników.
Wyrobione ciasto włóż na godzinę do lodówki.
Prostokątną blaszkę wyłóż pergaminem, następnie wyłóż do niej rozwałkowane ciasto.
Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15 minut, aż nabierze lekko złotego koloru.
Wszystkie bakalie wrzuć do jednej miseczki i posyp mąką pszenną.
Białka wlej do misy, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę, następnie pod koniec ubijania wsypuj po 1 łyżce cukier puder, dalej ubijając do otrzymania sztywnej konsystencji.
Do ubitych białek wsyp przygotowane bakalie i delikatnie wymieszaj.
Przygotowaną masę wylej na lekko podpieczony spód.
Temperaturę w piekarniku zmniejsz do 160°C i włóż ciasto na około pół godziny.
Kiedy ciasto się zarumieni wyłącz piekarnik i pozostaw je w nim do wystudzenia.
Ciasto po wystudzeniu możesz udekorować lukrem cytrynowym lub innym ulubionym i płatkami migdałów.