WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Pizza z pieczarkami

1 zdjęcie do przepisu "Pizza z pieczarkami"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 3
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Czy wiesz, że pizza powstała wskutek ubóstwa, które zmusiło ludzi do wymyślenia sycącej ale jednocześnie taniej potrawy? Niesłabnąca popularność pizzy tylko potwierdza, że w kulinariach od wieków najbardziej cenimy proste w przygotowaniu potrawy, właśnie takie jak pizza z pieczarkami!
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny

ciasto:

mąka pszenna 200 g
drożdże 15 g
mleko 0,5 szklanki
olej 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka

farsz:

koncentrat pomidorowy 1 łyżka
ser żółty starty 100 g
przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY do smaku
pieczarki 250 g
cebula 1 sztuka
por (biała część) 1 sztuka
olej 2 łyżki
kukurydza konserwowa 1 łyżka
pieprz, tymianek do smaku
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.

    • pieczarki
  2. Cebulę i por obrać i pokroić półplasterki.

    • cebula
    • por (biała część)
  3. Na oleju podsmażyć cebulę, por i pieczarki, doprawić przyprawą ZIARENKA SMAKU, pieprzem i tymiankiem.

    • przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY
    • pieczarki
    • por (biała część)
    • olej
    • pieprz, tymianek
  4. Mąkę przesiej do miski.

    • mąka pszenna
  5. Mleko podgrzej.

    • mleko
  6. Drożdże wkrusz do kubka, dodaj cukier, łyżkę mąki i mleko, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.

    • mąka pszenna
    • drożdże
    • mleko
    • cukier
  7. Do mąki dodaj sól, olej i wyrośnięte drożdże.

    • mąka pszenna
    • olej
    • sól
  8. Wyrób dokładnie ciasto, przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

  9. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem, formując brzegi 1 cm.

  10. Posmaruj koncentratem pomidorowym.

    • koncentrat pomidorowy
  11. Rozłóż farsz pieczarkowy i kukurydzę, posyp serem.

    • ser żółty starty
    • kukurydza konserwowa
  12. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15 minut.

  13. Pizzę podawaj od razu po przygotowaniu.

przeczytaj 3 komentarze

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

chłopak zabronił mi jeść zapiekanki, więc... pizza z pieczarkami, to nasz nowy hit na stole!

wiklinowykret
5 lutego 2014
zgłoś do moderacji

podbijam pytanie poniżej

domina71
5 lutego 2014
zgłoś do moderacji

Jakiej średnicy jest tortownica? ;)

chakula
23 września 2013
zgłoś do moderacji
przeczytaj 3 komentarze

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: