WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Pierogi z soczewicą

4 zdjęcia do przepisu "Pierogi z soczewicą"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 7
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Soczewicę jadano już w starożytnej Grecji, Rzymie i Egipcie, a my przyrządzimy z niej polskie danie - pierogi z soczewicą. Farsz z ugotowanej soczewicy doprawiamy cebulą zeszkloną z czosnkiem na maśle, przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, Przyprawą do zup, sosów i sałatek oraz majerankiem. Gorące pierogi podajemy z Sosem borowikowym wykwintnym Popisowym WINIARY na domowy obiad.
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny

ciasto:

mąka 300 g
olej 2 łyżki
jajko 1 sztuka
woda 125 ml
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Soczewicę zalej wrzącą wodą, pozostaw do napęcznienia, ugotuj, odsącz, ostudź, a następnie rozgnieć.

    • soczewica zielona
  2. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na oleju.

    • cebula
    • olej
  3. Pierogi z soczewicą

    Do soczewicy dodaj cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i jajko.

    • czosnek
    • jajko
  4. Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU, Przyprawą w płynie, pieprzem i majerankiem.

    • przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY
    • WINIARY Przyprawa do zup, sosów, sałatek
    • pieprz
    • majeranek
  5. Zawartość torebki z sosem rozprowadź w 300 ml zimnej wody, zagotuj i gotuj przez 2-3 minuty często mieszając.

    • Sos borowikowy wykwintny Popisowy WINIARY
  6. Pierogi z soczewicą

    Z podanych składników przygotuj ciasto, rozwałkuj, wykrawaj szklanką kółka.

    • mąka
    • olej
    • jajko
    • woda
  7. Pierogi z soczewicą

    Na środku układaj porcje farszu i sklejaj pierogi.

  8. Wrzucaj do wrzącej posolonej wody i gotuj około 3 minuty.

  9. Wyłóż na półmisek i podawaj z sosem.

przeczytaj 6 komentarzy

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

napewno smaczne

pająk
4 stycznia 2014
zgłoś do moderacji

o jeszcze nie jadłam

nikiz
5 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

Z soczewica jeszcze nie jadłem

sławek1
3 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

Pyszne! Uwielbiam pierogi pod każdą postacią.

JestesmyTymCoJemy
3 listopada 2013
zgłoś do moderacji

dobre, ale jeszcze nie takie częste na naszych stołach A WARTO

MISTAN
5 października 2013
zgłoś do moderacji

PATRZE NA TO ZDJĘCIE I OD RAZU JESTEM GŁODNA

FARMAZON
3 września 2013
zgłoś do moderacji
przeczytaj 6 komentarzy

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: