WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

Pierogi z mięsem i kapustą

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Pierogi z mięsem i kapustą

4 zdjęcia do przepisu "Pierogi z mięsem i kapustą"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 0
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Pożywne pierogi z mięsem i kapustą przygotowujemy z wieprzowiny, gotowanej w esencjonalnej Kostce Mięsnej WINIARY z gotowaną kiszoną kapustą i cebulą zezłoconą na maśle. Kto lubi, może razem z mięsem ugotować dwa kapelusze grzybów suszonych i zemleć je do farszu. Do nadzienia można także wykorzystać zmielone mięso z rosołu. Pierogi podajemy polane cebulką na maśle lub z filiżanką Barszczu czerwonego WINIARY.
Zobacz pomysły na świąteczne pierogi >>
Łączny czas: 100 min.

Przygotowanie: 40 min.
Oczekiwanie: 60 min.

Porcje: 4
Kalorie: 584 kcal / 1 porcję
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny

Ciasto

mąka 250 g
olej 2 łyżki
jajko 1 sztuka

Farsz

Kostka Mięsna WINIARY 1 kostka
mięso wieprzowe 500 g
kapusta kiszona 700 g
masło 2 łyżki
cebula 1 sztuka
sól, pieprz do smaku
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Mięso ugotuj z Kostką Mięsną, ostudź i zmiel w maszynce do mięsa.

    • Kostka Mięsna WINIARY
    • mięso wieprzowe
  2. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, ugotuj, ostudź i dobrze odciśnij.

    • kapusta kiszona
  3. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.

    • cebula
  4. Pierogi z mięsem i kapustą

    Wymieszaj z mięsem i kapustą.

    • mięso wieprzowe
    • kapusta kiszona
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

    • sól, pieprz
  6. Masz już farsz, teraz czas na ciasto.

  7. Przesiej mąkę na stolnicę.

    • mąka
  8. Pierogi z mięsem i kapustą

    Zrób w niej wgłębienie, wbij do niego jajko. Dodaj olej i 0,5 szklanki wody. Zagnieć ciasto i rozwałkuj.

  9. Pierogi z mięsem i kapustą

    Wycinaj szklanką krążki, nakładaj porcje farszu i zlepiaj pierogi.

  10. Gotuj w lekko posolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.

  11. Podawaj jako samodzielne danie albo z dodatkiem surówki.

przeczytaj 1 komentarz

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

super przepis, już go wypróbowałam :)

paulax87x
30 grudnia 2013
zgłoś do moderacji
przeczytaj 1 komentarz

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: