WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Sernik wiedeński

3 zdjęcia do przepisu "Sernik wiedeński"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 2
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Sernik wiedeński kojarzy chyba każdy i chyba każdy choć raz go kosztował. Proponujemy przepis na sernik wiedeński z wykorzystaniem Budyniu o smaku śmietankowym WINIARY i Cukru wanilinowego WINIARY. Jako dodatek wykorzystaj rodzynki i posiekane migdały. Jeśli jednak chcesz podać wiedeński przysmak na święta, śmiało możesz dodać do masy serowej więcej dodatków – odrobinę owoców kandyzowanych, drobno krojonych brzoskwiń z puszki lub tartej pomarańczowej skórki. Sernik udekoruj polewą czekoladową oraz kolorowymi posypkami. Do tego zaproś najmłodszych, którzy zawsze maja całe mnóstwo pomysłów na to, jak uatrakcyjnić każde ciasto.
Zobacz przepisy na wigilijne ciasta >>
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny
Budyń o smaku śmietankowym WINIARY 1 opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY 1 sztuka
bułka tarta 2 łyżki
ser mielony na sernik 500 g
cukier puder 2 łyżki
cukier 200 g
masło 150 g
migdały posiekane 2 łyżki
jajko 6 sztuk
rodzynki 30 g
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.

    • jajko
  2. Żółtka utrzyj z cukrem i Cukrem wanilinowym do białości.

    • Cukier wanilinowy WINIARY
    • cukier
    • jajko
  3. Wymieszaj żółtka z serem.

    • ser mielony na sernik
  4. Sernik wiedeński

    Dodaj stopione i ostudzone masło, proszek budyniowy, rodzynki, migdały oraz ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszaj.

    • Budyń o smaku śmietankowym WINIARY
    • masło
    • migdały posiekane
    • rodzynki
  5. Sernik wiedeński

    Masę serową wyłóż do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką tortownicy.

    • bułka tarta
    • masło
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut w temp. 180°C.

  7. Po wystudzeniu sernik posyp cukrem pudrem lub posmaruj polewą czekoladową.

przeczytaj 4 komentarze

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Uwielbiam serniki każdego rodzaju...

lucynako
5 stycznia 2014
zgłoś do moderacji

uwielbiam serniki wiedeńskie różnej maści, a z polewą czekoladową, to już w ogóle! sam od dawna piekę sernik wg przepisu Bożeny Dykiel zaczerpniętego z jednej z jej książek, wspaniały, prosty i bardzo szybki sernik. zawsze wszystkim smakuje nawet jak wzbogacę go o ciasto na spodzie, aby tak szybko nie poszedł:-)

grachus
5 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

Według mnie wygląda na suchy. I ta polewa jakaś taka matowa i chropowata. Mnie nie przekonuje.

teachmetiger
13 sierpnia 2013
zgłoś do moderacji

Musze namówić żonę żeby w sobotę upiekła sernik wiedeński według tego przepisu bo wygląda cudownie:)

Vitaminek
22 sierpnia 2012
zgłoś do moderacji
przeczytaj 4 komentarze

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: