WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

Naleśniki z jabłkami

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Naleśniki z jabłkami

4 zdjęcia do przepisu "Naleśniki z jabłkami"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 3
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Proponujemy pyszne naleśniki z jabłkami i orzechami włoskimi. To pachnące pomarańczową skórką i wanilią danie doskonale sprawdzi się jako obiad, jak również jako podwieczorek. Zawinięte w rulonik naleśniki polej polewą czekoladową, a jeśli chcesz, dodatkowo na talerzu możesz ułożyć pokrojone w kawałki jabłka. Pycha :)
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny
mąka 1 szklanka
mleko 2 szklanki
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta
jabłko 1 kg
rodzynki 50 g
Cukier wanilinowy WINIARY 1 opakowanie
skórka otarta z pomarańczy do dekoracji
polewa czekoladowa do dekoracji
orzechy włoskie 50 g
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki.

    • jabłko
  2. Jabłka wsyp do garnka, podlej niewielką ilością wody i duś na małym ogniu aż jabłka się rozgotują.

  3. Dodaj cukier wanilinowy i w razie potrzeby dosłodź.

    • Cukier wanilinowy WINIARY
  4. Naleśniki z jabłkami

    Wymieszaj z rodzynkami i orzechami.

    • rodzynki
    • orzechy włoskie
  5. Naleśniki z jabłkami

    Z mąki, mleka, jajka i szczypty soli (można 0,5 szklanki mleka zastąpić wodą mineralną gazowaną) zrób ciasto naleśnikowe.

    • mąka
    • mleko
    • jajko
    • sól
  6. Ciasto odstaw na 15 minut. Po tym czasie usmaż naleśniki.

  7. Naleśniki z jabłkami

    Każdy naleśnik smaruj farszem, zawijaj w rulonik i polej polewą czekoladową, posyp skórką pomarańczową.

    • skórka otarta z pomarańczy
    • polewa czekoladowa
przeczytaj 6 komentarzy

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

haha naleśniki z jabłkami z szarlotki, musze to kiedys wyprobowac bo nienawidze wyrzucac jedzenia!

Patison
5 lutego 2014
zgłoś do moderacji

ostatnio zrobiłam nalesniki z jablkami z "resztkami" szarlotki od mamy. eksperyment moze dziwaczny, ale efekt przepyszny!

Patison
5 lutego 2014
zgłoś do moderacji

dziękuję za sugestię z jabłkami winnymi!

wiklinowykret
4 lutego 2014
zgłoś do moderacji

dzieciaki uwielbiaja

pająk
4 stycznia 2014
zgłoś do moderacji

Jeśli jabłka są winne w takiej postaci smakują mi najbardziej!

cris04
19 sierpnia 2013
zgłoś do moderacji

pasowałaby do nich polewa z jogurtu naturalnego wymiesznaego z cukrem wanilinowym

TrzeciKuchcik
11 sierpnia 2013
zgłoś do moderacji
przeczytaj 6 komentarzy

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon:

1