Naleśniki francuskie, znane również jako crêpes, charakteryzują się cienkim i delikatnym ciastem, a ich przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy połączyć mąkę, jajka, olej, mleko, wodę i odrobinę soli, a następnie usmażyć cienkie placki na rozgrzanej patelni.
Naleśniki francuskie sprawdzą się świetnie na śniadanie, jako danie główne lub deser.
Crepes możesz podawać na wiele sposobów – z dżemem lub konfiturą, bitą śmietaną, świeżymi owocami lub czekoladą.
Możesz również trochę poeksperymentować i zrobić je w wersji wytrawnej. Na przykład z serem pleśniowym i orzechami włoskimi, farszem z kurczaka i smażonych warzyw, albo ze szpinakiem i serem feta.
Spróbuj naszego przepisu i rozkoszuj się smakiem tych wyjątkowych naleśników w domowym zaciszu. Smacznego!
Komentarze 0