Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Śliwki w occie – zobacz, jak je zrobić i do czego wykorzystać!

Śliwki w occie – zobacz, jak je zrobić i do czego wykorzystać!

Przepisów na marynowane śliwki można szukać w starych książkach kucharskich. Od stuleci są cenioną przystawką oraz wchodzą w skład wielu tradycyjnych potraw. Jak zrobić aromatyczne i wyróżniające się wyrazistym smakiem śliwki w occie i do czego je wykorzystać?

Prosty sposób na pyszne śliwki w occie

Gdy wczesną jesienią drzewa w sadzie uginały się pod ciężarem dojrzałych owoców, nasze babcie zaczynały przygotowywać pierwsze przetwory na zimę. Wśród aromatycznych powideł, konfitur i kompotów nie mogło także zabraknąć śliwek w zalewie octowej. Do ich przygotowania wybierano dojrzałe, lecz jeszcze twarde sztuki, które się nie rozpadały podczas pasteryzacji. Doświadczone gospodynie domowe nigdy nie wybierały owoców z pierwszych zbiorów, lecz cierpliwie czekały na te późniejsze, bo uważano, że ostatnie owoce miały więcej smaku i naturalnej słodyczy.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak zrobić śliwki w occie?

W najbardziej popularnej wersji marynata oprócz octu i cukru zawiera także kilka goździków, nadających śliwkom wyjątkowego aromatu. Dojrzałe węgierki w occie świetnie łączą się także z kawałkiem kory cynamonu, dodawanej do gotującej się zalewy. Przygotowując marynatę, warto także zwykły cukier zastąpić szlachetnym miodem, znakomicie podkreślającym naturalny smak śliwek.

Gdy umyte i pozbawione pestek owoce trafią już do słoików, należy do nich wlać wciąż gorący syrop i szczelnie zamknąć. Warto pamiętać, by zalewa nie sięgała wyżej niż do szyjki słoika, dzięki czemu w czasie gotowania jego zawartość nie będzie kipieć. Gotowe słoiki należy ułożyć w szerokim garnku tak, by nie stykały się ze sobą, a następnie zalać chłodną wodą (do wysokości około ¾ pod nakrętki) i powoli doprowadzić do wrzenia. Czas pasteryzacji wynosi około 30 minut, a kiedy po wyłączeniu gazu woda nieco ostygnie, słoiki należy wyciągnąć na ściereczkę, ustawić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Śliwki w occie jako przystawka

Marynowane śliwki często są traktowane w podobny sposób jak grzyby leśne czy pieczarki w occie. Bardzo często podaje się je w formie przystawki do różnego rodzaju pieczonych mięs oraz pasztetów. Kwaśne owoce doskonale komponują się także z mlecznym smakiem rozmaitych serów, dlatego warto położyć miseczkę z marynowanymi śliwkami obok wszelkich serów twardych, dojrzewających czy pleśniowych.

Świetnym pomysłem na szybką przekąskę podczas imprezy są koreczki ze śliwkami w occie. Wystarczy na drewniane wykałaczki nadziać cebulkę perłową, kawałek śliwki, soczystego jabłka i solonego śledzia. Wegetariańskie koreczki ze śliwką w roli głównej można przyrządzić z sera pleśniowego, ugotowanej na chrupko marchewki oraz pikantnych korniszonów.

Śliwki w occie i mięso

Doskonała przystawką na świąteczny stół mogą być śledzie z cebulką, śliwkami i sosem majonezowo-śmietanowym. Kawałki ryby nabiorą wyjątkowego smaku, gdy zostaną doprawione kilkoma ziarenkami ziela angielskiego, a cała potrawa poleży w lodówce co najmniej kilka godzin. Sałatkę śledziową warto udekorować świeżymi listkami mięty lub wawrzynu i podawać z chrupiącym pieczywem.

Śliwki w occie są doskonałym dodatkiem do delikatnego mięsa drobiowego. Marynowane w aromatycznych przyprawach, oleju i sosie sojowym udka kurczaka wystarczy włożyć do naczynia żaroodpornego i upiec na złoty kolor. Tuż przed wyjęciem z piekarnika na mięso należy przełożyć odsączone z zalewy połówki śliwek. Danie warto podawać z młodymi ziemniaczkami i lekką surówką z młodej kapusty.

Polecane artykuły

Co można zrobić ze śliwek?
Co można zrobić ze śliwek?
Poznaj sprawdzone przepisy na dania ze śliwkami!
Poznaj sprawdzone przepisy na dania ze śliwkami!
jakie śliwki do bigosu
Bigos - śliwki wędzone czy suszone?
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu