Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Śliwki w occie – zobacz, jak je zrobić i do czego wykorzystać!

Śliwki w occie – zobacz, jak je zrobić i do czego wykorzystać!

Przepisów na marynowane śliwki można szukać w starych książkach kucharskich. Od stuleci są cenioną przystawką oraz wchodzą w skład wielu tradycyjnych potraw. Jak zrobić aromatyczne i wyróżniające się wyrazistym smakiem śliwki w occie i do czego je wykorzystać?

Prosty sposób na pyszne śliwki w occie

Gdy wczesną jesienią drzewa w sadzie uginały się pod ciężarem dojrzałych owoców, nasze babcie zaczynały przygotowywać pierwsze przetwory na zimę. Wśród aromatycznych powideł, konfitur i kompotów nie mogło także zabraknąć śliwek w zalewie octowej. Do ich przygotowania wybierano dojrzałe, lecz jeszcze twarde sztuki, które się nie rozpadały podczas pasteryzacji. Doświadczone gospodynie domowe nigdy nie wybierały owoców z pierwszych zbiorów, lecz cierpliwie czekały na te późniejsze, bo uważano, że ostatnie owoce miały więcej smaku i naturalnej słodyczy.

Jak zrobić śliwki w occie?

W najbardziej popularnej wersji marynata oprócz octu i cukru zawiera także kilka goździków, nadających śliwkom wyjątkowego aromatu. Dojrzałe węgierki w occie świetnie łączą się także z kawałkiem kory cynamonu, dodawanej do gotującej się zalewy. Przygotowując marynatę, warto także zwykły cukier zastąpić szlachetnym miodem, znakomicie podkreślającym naturalny smak śliwek.

Gdy umyte i pozbawione pestek owoce trafią już do słoików, należy do nich wlać wciąż gorący syrop i szczelnie zamknąć. Warto pamiętać, by zalewa nie sięgała wyżej niż do szyjki słoika, dzięki czemu w czasie gotowania jego zawartość nie będzie kipieć. Gotowe słoiki należy ułożyć w szerokim garnku tak, by nie stykały się ze sobą, a następnie zalać chłodną wodą (do wysokości około ¾ pod nakrętki) i powoli doprowadzić do wrzenia. Czas pasteryzacji wynosi około 30 minut, a kiedy po wyłączeniu gazu woda nieco ostygnie, słoiki należy wyciągnąć na ściereczkę, ustawić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Śliwki w occie jako przystawka

Marynowane śliwki często są traktowane w podobny sposób jak grzyby leśne czy pieczarki w occie. Bardzo często podaje się je w formie przystawki do różnego rodzaju pieczonych mięs oraz pasztetów. Kwaśne owoce doskonale komponują się także z mlecznym smakiem rozmaitych serów, dlatego warto położyć miseczkę z marynowanymi śliwkami obok wszelkich serów twardych, dojrzewających czy pleśniowych.

Świetnym pomysłem na szybką przekąskę podczas imprezy są koreczki ze śliwkami w occie. Wystarczy na drewniane wykałaczki nadziać cebulkę perłową, kawałek śliwki, soczystego jabłka i solonego śledzia. Wegetariańskie koreczki ze śliwką w roli głównej można przyrządzić z sera pleśniowego, ugotowanej na chrupko marchewki oraz pikantnych korniszonów.

Śliwki w occie i mięso

Doskonała przystawką na świąteczny stół mogą być śledzie z cebulką, śliwkami i sosem majonezowo-śmietanowym. Kawałki ryby nabiorą wyjątkowego smaku, gdy zostaną doprawione kilkoma ziarenkami ziela angielskiego, a cała potrawa poleży w lodówce co najmniej kilka godzin. Sałatkę śledziową warto udekorować świeżymi listkami mięty lub wawrzynu i podawać z chrupiącym pieczywem.

Śliwki w occie są doskonałym dodatkiem do delikatnego mięsa drobiowego. Marynowane w aromatycznych przyprawach, oleju i sosie sojowym udka kurczaka wystarczy włożyć do naczynia żaroodpornego i upiec na złoty kolor. Tuż przed wyjęciem z piekarnika na mięso należy przełożyć odsączone z zalewy połówki śliwek. Danie warto podawać z młodymi ziemniaczkami i lekką surówką z młodej kapusty.

Polecane artykuły

Co można zrobić ze śliwek?
Co można zrobić ze śliwek?
Poznaj sprawdzone przepisy na dania ze śliwkami!
Poznaj sprawdzone przepisy na dania ze śliwkami!
Bigos - śliwki wędzone czy suszone?
Bigos - śliwki wędzone czy suszone?
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu