Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Jaki posiłek kojarzy się Ci się najbardziej z kuchnią „u mamy?” Rosół? Mielone? A może naleśniki? Chyba każdy z nas ma danie, które kojarzy się z domem i Mamą. Zapytaliśmy na Facebooku i Instagramie @winiary, jakie posiłki są Waszym zdaniem najbardziej „mamowe” i przygotowaliśmy dla Was zabawowy turniej! Zagłosuj w ankiecie!

Rosół

Rosół z kurczaka to zupa, której nie może zabraknąć na stole w polskim domu w niedzielne popołudnie. Sięgamy po nią także przy przeziębieniu, żeby się pokrzepić. Jest to niemalże danie – symbol, dlatego warto znać choćby najbardziej podstawowy, klasyczny przepis na wykonanie tej zupy. Nie jest to zbyt skomplikowane, choć wymaga odpowiedniego podejścia i kilku smacznych dodatków. Nasz przepis na rosół z kurczaka jest gotowany na udkach, z warzywami i Rosołem Drobiowym WINIARY. Przyprószony świeżo posiekaną pietruszką lub koperkiem i ugotowaną marchewką natychmiast przypomina smaki dzieciństwa.

Zupa pomidorowa

Szybka w przygotowaniu zupa krem pomidorowa, to coś dla zapracowanych, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez talerza gorącej zupy. Jest ona bajecznie prosta w przygotowaniu. Wystarczy tylko kilkanaście minut, aby móc cieszyć się pysznym smakiem naszej zupy pomidorowej. W roli głównej Bulion cielęcy WINIARY – smacznego!

Kotlety schabowe

Wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej – gdyby sparafrazować to powiedzenie, moglibyśmy powiedzieć, że każde danie może być smakowite, ale te już nam znane są najlepsze. Jednym z nich może być tradycyjny przepis na kotlety schabowe z ziemniakami i kiszoną kapustą, doprawiane Ziarenkami Smaku WINIARY, smażone, aż panierka osiągnie złocisty kolor i będzie chrupka. Kotlety schabowe możesz podawać też z ulubioną surówką lub kiszonymi ogórkami.

Kotlety mielone

Delikatnie przysmażone kotlety mielone z buraczkami, przygotowane z Pomysłem na…Kotlety mielone z cebulką i podane z ziemniaczkami posypanymi koperkiem – pychota nie tylko na niedzielny obiad! Chociaż delikatne masło dodajemy do mielonych, możesz je dodać również do ziemniaków, aby były smaczniejsze. Kotlety mielone koperkiem zagwarantują Ci prawdziwą poezję smaku! Nie zapominaj o soku z cytryny!

Pierogi ruskie

Jadane przez Polaków na co dzień i od święta pierogi ruskie to wręcz wizytówka naszej kuchni. Farsz do ruskich pierogów przyrządzamy tradycyjnie: z gotowanych ziemniaków, białego sera oraz podsmażanej z boczkiem cebuli i doprawiamy Przyprawą w płynie MAGGI do smaku.

Kluski leniwe

Kluski leniwe z serem i ziemniakami to znakomita propozycja na szybki obiad dla całej rodziny. Szczególnie lubią je dzieci, a Ty docenisz je za łatwość przygotowania. Nasz przepis na pierogi leniwe bazuje na połączeniu ziemniaków z serem twarogowym. Dzięki temu łatwo je uformować. Podane z masełkiem i zarumienioną bułką tartą stanowią przysmak, który wielu z nas pamięta z dzieciństwa.

Gołąbki

Gołąbki tradycyjne to danie, które jest bardzo proste do wykonania, choć zajmuje nieco czasu. Od pokoleń zachwyca smakiem i pozwala zamienić proste składniki w efektowny obiad lub kolację na specjalne okazje bądź zwykły dzień. Najtrudniejsze jest oddzielenie liści kapusty tak, by tworzyły szczelne opakowanie dla smakowitego farszu. Pozostałe etapy przygotowania są już znaczne prostsze i poradzi sobie z nimi właściwie każdy, nawet początkujący kucharz.

Naleśniki

Trudno dziwić się temu, że naleśniki w najrozmaitszych wersjach są hitem w polskich domach. Ich przygotowanie nie wymaga dużych zdolności kulinarnych, a do tego usmażenie naleśników nie zajmuje dużo czasu. Dzięki temu na bazie naleśników łatwo przygotować zarówno deser, przystawkę, jak i danie główne, w zależności od tego, co akurat nam w duszy gra. Pewne jest to, że naleśniki stanowią przysmak dla dzieci i niejednego dorosłego!
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty