Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Winiary winiary.pl
Jak zrobić ażurowe ozdoby z karmelu? Rozpuść cukier na patelni i cały czas mieszaj, czekając aż lekko zgęstnieje. Zestaw z ognia (uważaj, by się nie poparzyć!) i łyżką, na podkładzie z pergaminu narysuj z wysokości cienką strużką wzory – jakie Ci przyjdą do głowy! Odczekaj, aż karmel zastygnie i delikatnie oderwij. Karmelem możesz też udekorować brzegi pucharka na Twój deser. Zanurz go w karmelu i odstaw naczynie na brzeg stołu. Odczekaj, aż zastygnie i odwróć. Cukrowa, przestrzenna dekoracja gotowa!
Winiary winiary.pl
Znudziła Ci się już galaretka w pucharkach? Wypróbuj ją w wersji, którą można zjeść... z ręki - jako szaszłyk. Galaretkę rozpuść w mniejszej ilości wody niż zwykle i przelej ją do szklanego, prostokątnego naczynia. Odczekaj, aż zastygnie w lodówce i pokrój na kwadraty. Na patyczki do szaszłyków nabijaj na zmianę kawałki owoców, listki mięty, werbeny lub bazylii i kawałki galaretki. Nietypowy deser gotowy!
Winiary winiary.pl
Z pomocą sztućców na powierzchni ciasta pokrytego kremem wykonasz ciekawe wzory, np. widelcem kratkę, a łyżeczką fale. Odciskając łyżkę stołową na brzegach, stworzysz ozdobną falbankę. Wystarczy chwila i podstawowe sztućce, które na pewno masz w domu!
Winiary winiary.pl
Środek biszkopta często zapada się na środku lub tworzy wybrzuszenia - zwłaszcza, jeśli nie masz wielkiego doświadczenia w pieczeniu. Jedne i drugie łatwo zamaskujesz lub wyrównasz. Nadmiar delikatnie zetnij nożem i całość oprósz cukrem pudrem. Na “koleiny” i dziury w cieście świetny będzie krem. Wyrównaj nim powierzchnię biszkoptu. Taki kamuflaż sprawi, że nikt nie zauważy nierówności i chętnie zje dodatkową porcję masy, nie zadając dodatkowych pytań. :-)
Winiary winiary.pl
Wystarczy kilka owoców i ostry nożyk, by wykonać kolorowe i przestrzenne dekoracje. Z brzoskwini (z puszki lub świeżej) możesz zrobić mini-wachlarzyk. Połówkę brzoskwini rozetnij tak, by powstał wachlarz, nie docinając jednego brzegu do końca (będzie on trzymał wachlarzyk w całości). Z truskawek możesz wykonać kwiaty. Wystarczy, że wytniesz w nich ząbki i rozdzielisz cząstki owoców na pół.
Winiary winiary.pl
Szarlotka czy tarta będą kusić wyciętymi na powierzchni wzorami z ciasta. Nie musisz wycinać ich odręcznie. Za pomocą pomocą praktycznych foremek o różnych kształtach szybko i dokładnie ozdobisz każde ciasto, tort lub deser.
Winiary winiary.pl
Do dekoracji deseru, w tym ciasta możesz użyć gotowego szablonu, ale też wykonać go samemu lub zlecić wycięcie szablonu (wycinanki) dzieciom – niech poniesie je fantazja :-) Możesz też położyć na powierzchni np. wstążki z papieru ułożone w fantazyjny wzór i obsypać cukrem pudrem lub kakao.
Winiary winiary.pl
Dekorowanie deseru jadalnymi kwiatami (np. bratkami, lawendą lub nasturcjami) nie wymaga zaawansowanych umiejętności. Ważne, by były to kwiaty jadalne ze sprawdzonego źródła – (bez oprysków) lub z ekologicznych upraw. Kwiaty najpierw dokładnie opłucz w zimnej wodzie (pozbędziesz się owadów), a następnie ułóż na deserze. Możesz też zalać je w pucharkach przezroczystą galaretką i dodać do nich kawałki owoców. W ten sposób powstaną niezwykłe kompozycje.
Winiary winiary.pl
Ciastka, pierniczki, kawałki batonów, praliny, cukierki... Tego typu słodycze w ogromnych ilościach często dostajemy na święta czy urodziny – czemu by nie użyć ich do dekorowania deserów przygotowanych własnoręcznie? Ciasto świąteczne ozdobione lukrowanymi pierniczkami lub beziki czy makaroniki ułożone na deserze wyglądają bardzo efektownie. Można łączyć je z owocami, kwiatami jadalnymi czy ciasteczkami. Tort lub ciasto możesz też obłożyć biszkoptami, słonymi precelkami lub ciasteczkami w kształcie paluszków.
Winiary winiary.pl
Kawałkami orzechów, bakaliami i nasionami (w tym chia, makiem, sezamem czy tapioką) możesz posypać tort, oblepić boki ciasta czy stworzyć wzór od szablonu. Możesz też użyć ich do zdobienia ciasteczek, trufli czy deserów.
Winiary winiary.pl
Z czekolady zastygłej w lodówce możesz zrobić ciekawe kształty, którymi ozdobisz pucharki z deserem, szklanki oraz ciasta. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej i przełóż ją do rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego. Odetnij róg i narysuj wzory (np. prostą kratkę lub serduszka) na woskowanym papierze do pieczenia, włóż do lodówki i gdy masa stężeje, delikatnie oderwij i ozdób wzorem deser.
Winiary winiary.pl
W innej opcji na tężejącą czekoladę w lodówce możesz wysypać np. posiekane pistacje, żurawinę, gruboziarnistą sól lub skórkę pomarańczy. Masę zostaw do całkowitego stężenia w lodówce. Dzięki takiej dekoracji uzyskasz przy okazji dodatkową, ciekawą strukturę.
Winiary winiary.pl
Co powiesz na sos lub drip czekoladowy? Do mocno podgrzanej, ale niezagotowanej śmietanki kremówki dodaj posiekaną czekoladę (im jaśniejsza czekolada, tym trzeba będzie jej dodać więcej). Odstaw na 2 minuty, następnie wymieszaj do uzyskania jednolitego sosu. Pozostaw do przestygnięcia i osiągnięcia gęstej konsystencji. Oblej sosem deser. Możesz też zrobić za pomocą łyżki spływające apetycznie strużki czekolady (tzw. drip).