Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Dekorowanie | Desery Winiary

Dekoracja deserów - 13 najważniejszych trików

Wybraliście już Waszą okazję na deser i przygotowaliście słodkości? Czas na ostatnią “wisienkę na torcie”: dekorację deseru. Dobrze dobrana technika lub prosty, ale niebanalny pomysł sprawią, że Wasz deser będzie gwiazdą Instagrama, a bliscy zjedzą go oczami!

WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Jak zrobić ażurowe ozdoby z karmelu? Rozpuść cukier na patelni i cały czas mieszaj, czekając aż lekko zgęstnieje. Zestaw z ognia (uważaj, by się nie poparzyć!) i łyżką, na podkładzie z pergaminu narysuj z wysokości cienką strużką wzory – jakie Ci przyjdą do głowy! Odczekaj, aż karmel zastygnie i delikatnie oderwij. Karmelem możesz też udekorować brzegi pucharka na Twój deser. Zanurz go w karmelu i odstaw naczynie na brzeg stołu. Odczekaj, aż zastygnie i odwróć. Cukrowa, przestrzenna dekoracja gotowa!
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Znudziła Ci się już galaretka w pucharkach? Wypróbuj ją w wersji, którą można zjeść... z ręki - jako szaszłyk. Galaretkę rozpuść w mniejszej ilości wody niż zwykle i przelej ją do szklanego, prostokątnego naczynia. Odczekaj, aż zastygnie w lodówce i pokrój na kwadraty. Na patyczki do szaszłyków nabijaj na zmianę kawałki owoców, listki mięty, werbeny lub bazylii i kawałki galaretki. Nietypowy deser gotowy!
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Z pomocą sztućców na powierzchni ciasta pokrytego kremem wykonasz ciekawe wzory, np. widelcem kratkę, a łyżeczką fale. Odciskając łyżkę stołową na brzegach, stworzysz ozdobną falbankę. Wystarczy chwila i podstawowe sztućce, które na pewno masz w domu!
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Środek biszkopta często zapada się na środku lub tworzy wybrzuszenia - zwłaszcza, jeśli nie masz wielkiego doświadczenia w pieczeniu. Jedne i drugie łatwo zamaskujesz lub wyrównasz. Nadmiar delikatnie zetnij nożem i całość oprósz cukrem pudrem. Na “koleiny” i dziury w cieście świetny będzie krem. Wyrównaj nim powierzchnię biszkoptu. Taki kamuflaż sprawi, że nikt nie zauważy nierówności i chętnie zje dodatkową porcję masy, nie zadając dodatkowych pytań. :-)
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Wystarczy kilka owoców i ostry nożyk, by wykonać kolorowe i przestrzenne dekoracje. Z brzoskwini (z puszki lub świeżej) możesz zrobić mini-wachlarzyk. Połówkę brzoskwini rozetnij tak, by powstał wachlarz, nie docinając jednego brzegu do końca (będzie on trzymał wachlarzyk w całości). Z truskawek możesz wykonać kwiaty. Wystarczy, że wytniesz w nich ząbki i rozdzielisz cząstki owoców na pół.
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Szarlotka czy tarta będą kusić wyciętymi na powierzchni wzorami z ciasta. Nie musisz wycinać ich odręcznie. Za pomocą pomocą praktycznych foremek o różnych kształtach szybko i dokładnie ozdobisz każde ciasto, tort lub deser.
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Do dekoracji deseru, w tym ciasta możesz użyć gotowego szablonu, ale też wykonać go samemu lub zlecić wycięcie szablonu (wycinanki) dzieciom – niech poniesie je fantazja :-) Możesz też położyć na powierzchni np. wstążki z papieru ułożone w fantazyjny wzór i obsypać cukrem pudrem lub kakao.
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Dekorowanie deseru jadalnymi kwiatami (np. bratkami, lawendą lub nasturcjami) nie wymaga zaawansowanych umiejętności. Ważne, by były to kwiaty jadalne ze sprawdzonego źródła – (bez oprysków) lub z ekologicznych upraw. Kwiaty najpierw dokładnie opłucz w zimnej wodzie (pozbędziesz się owadów), a następnie ułóż na deserze. Możesz też zalać je w pucharkach przezroczystą galaretką i dodać do nich kawałki owoców. W ten sposób powstaną niezwykłe kompozycje.
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ciastka, pierniczki, kawałki batonów, praliny, cukierki... Tego typu słodycze w ogromnych ilościach często dostajemy na święta czy urodziny – czemu by nie użyć ich do dekorowania deserów przygotowanych własnoręcznie? Ciasto świąteczne ozdobione lukrowanymi pierniczkami lub beziki czy makaroniki ułożone na deserze wyglądają bardzo efektownie. Można łączyć je z owocami, kwiatami jadalnymi czy ciasteczkami. Tort lub ciasto możesz też obłożyć biszkoptami, słonymi precelkami lub ciasteczkami w kształcie paluszków.
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Kawałkami orzechów, bakaliami i nasionami (w tym chia, makiem, sezamem czy tapioką) możesz posypać tort, oblepić boki ciasta czy stworzyć wzór od szablonu. Możesz też użyć ich do zdobienia ciasteczek, trufli czy deserów.
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Z czekolady zastygłej w lodówce możesz zrobić ciekawe kształty, którymi ozdobisz pucharki z deserem, szklanki oraz ciasta. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej i przełóż ją do rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego. Odetnij róg i narysuj wzory (np. prostą kratkę lub serduszka) na woskowanym papierze do pieczenia, włóż do lodówki i gdy masa stężeje, delikatnie oderwij i ozdób wzorem deser.
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
W innej opcji na tężejącą czekoladę w lodówce możesz wysypać np. posiekane pistacje, żurawinę, gruboziarnistą sól lub skórkę pomarańczy. Masę zostaw do całkowitego stężenia w lodówce. Dzięki takiej dekoracji uzyskasz przy okazji dodatkową, ciekawą strukturę.
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Co powiesz na sos lub drip czekoladowy? Do mocno podgrzanej, ale niezagotowanej śmietanki kremówki dodaj posiekaną czekoladę (im jaśniejsza czekolada, tym trzeba będzie jej dodać więcej). Odstaw na 2 minuty, następnie wymieszaj do uzyskania jednolitego sosu. Pozostaw do przestygnięcia i osiągnięcia gęstej konsystencji. Oblej sosem deser. Możesz też zrobić za pomocą łyżki spływające apetycznie strużki czekolady (tzw. drip).
banner rejestracja wielkanoc 2023

Dołącz do społeczności WINIARY!

Czeka na Ciebie wyjątkowy e-book z przepisami na

  • Pyszne dania na Wielkanoc!

  • Załóż konto, odbierz prezent, który przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie i ugotuj z nami smaczne, świąteczne potrawy.
    Zarejestruj się
    • Facebook
    • Youtube
    • Twitter
    • Instagram
    • Pinterest
    • Zarejestruj się
    • Polityka Cookies
    • Zaloguj się
    • Kontakt
    • Polityka prywatności
    • Regulamin serwisu