Sezon w pełni! Warto skorzystać z pięknej pogody i wypróbować różnorodne przepisy do przygotowania w plenerze. Tym razem mamy dla Was inspirację, idealną na letniego grilla: kurczaka po jamajsku w egzotycznej marynacie.
Drób to mięso soczyste i delikatne, polecane osobom, które preferują lżejszą odmianę grilla. Sekretem tego dania jest aromatyczna marynata, przygotowana na bazie meksykańskiej salsy. Ten nieco pikantny sos Salsa WINIARY na bazie pomidorów, z wędzoną papryczką chipotle, świetnie skomponuje się z jogurtem, kolendrą i cytrusami.
Do zrobienia marynaty warto wykorzystać łodygi zieleniny - zamiast kolendry, może to być bazylia lub pietruszka. Po dorzuceniu cząstek cytryny, pomarańczy i limonki, całość blendujemy na gładką masę.
Sos salsa przyda się również do doprawienia placków tortilli, które smarujemy przed zgrillowaniem, a wierzch posypujemy sezamem. Wystarczy parę chwil i gotowe! Jamajska marynata to świetny sposób na wykorzystanie tego, co zostało nam w kuchni i pretekst do przygotowania mniej oczywistej, nieco tropikalnej potrawy. Smacznego!
Komentarze 0