WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

Wykwintne ciasto wiśniowe

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Wykwintne ciasto wiśniowe

1 zdjęcie do przepisu "Wykwintne ciasto wiśniowe"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 2
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Do popołudniowej kawy: półkruche ciasto z masą wiśniowo-budyniową, ozdobione apetyczną „kratką”.
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny
Cukier wanilinowy WINIARY 1 opakowanie
Proszek do pieczenia WINIARY 1 łyżeczka
mąka pszenna 300 g
masło 150 g
cukier puder 0,5 szklanki
sól 1 szczypta
jajko 1 sztuka
żółtko 1 sztuka
masło do smarowania naczynia

masa wiśniowa:

Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY 1 opakowanie
wiśnie 500 g
cukier 1 szklanka
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Ciasto: Z podanych składników zagnieć ciasto, zawiń w folię i włóż na 60 minut do lodówki.

    • Cukier wanilinowy WINIARY
    • Proszek do pieczenia WINIARY
    • mąka pszenna
    • masło
    • cukier puder
    • sól
    • jajko
    • żółtko
  2. Tortownicę (28 cm) posmaruj masłem, a 3/4 ciasta rozwałkuj i przełóż do tortownicy tworząc brzegi.

    • masło
  3. Pozostałe ciasto pokrój w paski o szerokości 1 cm.

  4. Zagotuj 1/4 szklanki wody ze szklanką cukru, włóż wiśnie i zagotuj.

    • wiśnie
    • cukier
  5. Masa: Budyń o smaku Waniliowym bez cukru WINIARY rozprowadź w 1/4 szklance wody i wlej do wiśni, a następnie gotuj 30 sekund.

    • Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
  6. Nagrzej piekarnik do temperatury 180?C.

  7. Gorącą masę wiśniową wyłóż na ciasto, a na masie ułóż kratkę z ciasta.

  8. Wstaw do piekarnika i piecz 50 minut.

  9. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.

przeczytaj 5 komentarzy

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

super:P

damian2424
6 kwietnia 2014
zgłoś do moderacji
Wykwintne ciasto wiśniowe

Bardzo smaczne. :P Palce lizać.

Safari
2 kwietnia 2014
zgłoś do moderacji

Chyba sie skuszę!!!!

cris04
29 sierpnia 2013
zgłoś do moderacji

musi być przepyszne!

teachmetiger
13 sierpnia 2013
zgłoś do moderacji

Ciasto jest przepyszne!! Aczkolwiek ja piekę je w temp. 180 st. 40 minut. Na ostatnie 10 minut pieczenia kładę jeszcze ubite białka a po wyjęciu z piekarnika polewam tabliczką rozpuszczonej czekolady (czekolada i 2 łyżki mleka). Naprawdę powalające :-)!!!Polecam

klismis
31 grudnia 2010
zgłoś do moderacji
przeczytaj 5 komentarzy

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon:

4