WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Sernik z makiem

4 zdjęcia do przepisu "Sernik z makiem"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 4
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Sernik z makiem to pomysł na połączenie świątecznego makowca z tradycyjnym polskim sernikiem. Ciasto możesz podawać przy okazji urodzinowego przyjęcia, imienin, spotkań w gronie przyjaciół, ale przede wszystkim na święta. Do przygotowania sernika z makiem proponujemy wykorzystanie aromatu migdałowego, dzięki któremu zapach Twojego wypieku rozniesie się po całym domu. Do masy serowej dodaj Budyń o smaku waniliowym WINIARY oraz rodzynki. Jeśli chcesz, możesz dodać także trochę owoców kandyzowanych, tartej skórki pomarańczowej lub parzonych i pokrojonych migdałów. Sernik z makiem podawaj na zimno, z dodatkiem bitej śmietany.
Zobacz inne pomysły na świąteczne ciasta >>
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny

masa serowa:

Budyń o smaku waniliowym WINIARY 1 opakowanie
masło 0,75 sztuki
cukier puder 1,5 szklanki
jajko 4 sztuki
ser mielony na sernik 1 kg
rodzynki 50 g

masa makowa:

mak 300 g
masło stopione 0,5 kostki
jajko 4 sztuki
cukier 1 szklanka
aromat migdałowy do smaku

ciasto:

mąka 1,5 szklanki
cukier puder 3 łyżki
masło 100 g
Proszek do pieczenia WINIARY 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
śmietana gęsta 18% 1 łyżka
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Zacznij od masy serowej - masło utrzyj z cukrem i żółtkami.

    • masło
    • cukier puder
    • jajko
  2. Sernik z makiem

    Dodaj ser, proszek budyniowy, ubitą pianę z białek i rodzynki.

    • Budyń o smaku waniliowym WINIARY
    • jajko
    • ser mielony na sernik
    • rodzynki
  3. Mak zaparz wrzącą wodą, zagotuj, pozostaw do ostudzenia.

    • mak
  4. Odsącz i zmiel z cukrem dwa razy w maszynce do mięsa.

    • cukier
  5. Dodaj jajka, masło i aromat migdałowy.

    • masło stopione
    • jajko
    • aromat migdałowy
  6. Dokładnie wymieszaj.

  7. Sernik z makiem

    Z podanych składników zagnieć ciasto.

    • mąka
    • cukier puder
    • masło
    • Proszek do pieczenia WINIARY
    • jajko
    • śmietana gęsta 18%
  8. Rozwałkuj je i wyłóż nim wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną folią aluminiową blachę.

  9. Sernik z makiem

    Na cieście rozłóż łyżką masę makową (nie wyrównuj), następnie masę serową.

  10. Piecz w temperaturze 180°C przez około 60 minut.

przeczytaj 11 komentarzy

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

upiekę na świeta

mariola159
12 marca 2014
zgłoś do moderacji

moje ulubione połączenie sera i maku pycha

szybkisylwek
6 marca 2014
zgłoś do moderacji

smakowicie wygląda!

nulkaa22
1 marca 2014
zgłoś do moderacji

Lubię takie serniczki

szpileczkaa
3 lutego 2014
zgłoś do moderacji

pyszny

MARIUSZ3333
1 lutego 2014
zgłoś do moderacji

bardzo taki lubie jeść

Zdzisiek
31 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

Sernik jest najlepszym ciastem. Nawet nie próbujcie z tym dyskutować!

Zdenek
9 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

Nic dodać, nic ująć, pychotka ! :)

XxXTouchMeXxX
23 listopada 2013
zgłoś do moderacji

Rewelacyjny ! mój ulubiony

iziona
19 listopada 2013
zgłoś do moderacji

bardzo taki lubię

IZABELA29
4 września 2013
zgłoś do moderacji

uwielbiam połączenie sernika z makowcem! choć serniki już piekłam, tak tej wersji jeszcze nie. Na pewno wypróbuję! :)

justina83
14 sierpnia 2013
zgłoś do moderacji
przeczytaj 11 komentarzy

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: