WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

Swojski smalec ze skwarkami, cebulką i jabłkiem

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Swojski smalec ze skwarkami, cebulką i jabłkiem

2 zdjęcia do przepisu "Swojski smalec ze skwarkami, cebulką i jabłkiem"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 0
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Coś pysznego do kanapek: domowy, swojski smalec ze skwarkami, cebulką i jabłkiem, pachnący majerankiem. Topiona słonina ma bardzo wysoką temperaturę, dlatego przed dodaniem do smalcu cebuli, czosnku i startego jabłka warto zmniejszyć ogień lub zdjąć na chwilę garnek ze smalcem z palnika. Taki swojski smalec najlepszy jest z kromką ciemnego, pełnoziarnistego pieczywa i kiszonym ogórkiem.
Łączny czas: 270 min.

Przygotowanie: 30 min.
Oczekiwanie: 240 min.

Porcje: 20
Kalorie: 461 kcal / 1 porcję
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny
Przyprawa JARZYNKA WINIARY 1 szczypta
boczek surowy 1 kg
słonina 500 g
mleko 4 łyżki
cebula 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
winne jabłko duże 1 sztuka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
majeranek 1 sztuka
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Pokrój w drobną kostkę boczek i słoninę lub zmiel w maszynce do mięsa o grubych otworach, a następnie przełóż do rondla o grubym dnie.

    • boczek surowy
    • słonina
  2. Dadaj mleko i smaż na bardzo małym ogniu, skrapiaj wodą i duś do miękkości skwarków.

    • mleko
  3. Obierz cebule, czosnek i jabłko.

    • cebula
    • czosnek
    • winne jabłko duże
  4. Cebule pokrój w kostkę, jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach, czosnek drobno pokrój lub przeciśnij przez praskę.

    • cebula
    • czosnek
    • winne jabłko duże
  5. Gdy skwarki będą miękkie, dodaj cebulę i czosnek, a następnie zeszklij.

    • cebula
    • czosnek
  6. Następnie dodaj jabłko, majeranek, Przyprawę JARZYNKA WINIARY i pieprz do smaku, a następnie wymieszaj i zdejmij z ognia.

    • Przyprawa JARZYNKA WINIARY
    • winne jabłko duże
    • pieprz
    • majeranek
  7. Przełóż do garnka kamiennego i odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia.

  8. Kromki chleba smaruj skwarkami, a na wierzchu ułóż plastry kiszonego ogórka.

Dodaj ocenę i komentarz

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: