WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

Sernik z kruszonką

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Sernik z kruszonką

9 zdjęć do przepisu "Sernik z kruszonką"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 2
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Sernik z kruszonką to pyszne ciasto, które doskonale nadaje się na wigilijny stół. Sernik przygotuj z użyciem Budyniu o smaku waniliowym WINIARY, z dodatkiem Cukru wanilinowego WINIARY. Świąteczny sernik będzie dodatkowo pełen świątecznych aromatów, kiedy dodasz do niego skórkę pomarańczową oraz rodzynki. Sernik możesz przygotować już kilka dni przed świętami i przechowywać w chłodnym miejscu. Podając ciasto swoim najbliższym, możesz udekorować kawałek bitą śmietaną oraz listkiem świeżej mięty lub melisy.
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny

Ciasto

Proszek do pieczenia WINIARY 1 łyżeczka
mąka 300 g
kakao 2 łyżki
cukier puder 0,75 szklanki
masło 0,75 kostki
jajko 1 sztuka
śmietana kwaśna 1 łyżka

Masa serowa

Budyń o smaku waniliowym WINIARY 1 opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY 1 opakowanie
jajko 5 sztuk
cukier 1,5 szklanki
masło miękkie 250 g
ser mielony na sernik 1 kg
mąka 1 łyżka
skórka pomarańczowa 2 łyżki
rodzynki 2 łyżki
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Białka oddziel od żółtek.

    • jajko
  2. Żółtka utrzyj z cukrem i Cukrem wanilinowym, białka ubij na pianę.

    • Cukier wanilinowy WINIARY
    • jajko
    • cukier
  3. Do utartych żółtek dodaj masło i razem zmiksuj.

    • masło miękkie
  4. Następnie dodaj ser, Budyń (proszek) i mąkę.

    • Budyń o smaku waniliowym WINIARY
    • ser mielony na sernik
    • mąka
  5. Sernik z kruszonką

    Na koniec delikatnie wymieszaj z pianą. Dodaj bakalie.

    • skórka pomarańczowa
    • rodzynki
  6. Teraz czas na ciasto.

  7. Mąkę, kakao i cukier posiekaj z masłem i proszkiem do pieczenia.

    • Proszek do pieczenia WINIARY
    • mąka
    • kakao
    • cukier puder
    • masło
  8. Sernik z kruszonką

    Dodaj jajko i śmietanę.

    • jajko
    • śmietana kwaśna
  9. Zagnieć ciasto, wstaw je na pół godziny do lodówki, następnie podziel na 2 części.

  10. Jedną część ciasta rozwałkuj i przełóż do wysmarowanej masłem tortownicy.

  11. Sernik z kruszonką

    Na ciasto wyłóż masę serową i zetrzyj na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto.

  12. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 60 minut.

przeczytaj 9 komentarzy

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

mmm kruszonka! najlepsza! i jeszcze kakaowa!

Patison
7 marca 2014
zgłoś do moderacji

Pychota! robię ten sernik co święta i nigdy się nie znudzi! :)

justina83
14 sierpnia 2013
zgłoś do moderacji

Sernik jest na dużą blachę (38x25x7cm) Pyszny jest polecam, prosty do zrobienia nawet dla bardzo początkujących :) pychotka!

moniaaaaaa01
1 stycznia 2013
zgłoś do moderacji

Jaki rozmiar blachy jest najlepszy do tego przepisu? Dziękuję za odpowiedź :)

moniaaaaaa01
16 grudnia 2012
zgłoś do moderacji

ja robię ciasto bez jajka...rewelacja...upieczony polewam roztopioną czekoladą...

Windf352383
14 grudnia 2012
zgłoś do moderacji

Czy ubite żółtka miksujemy z kostką masła czy z roztopionym masłem?

madzias75
14 grudnia 2012
zgłoś do moderacji

Czy przepis (składniki) są na dużą tortownicę ?

jadziula
13 grudnia 2012
zgłoś do moderacji

Wygląda bardzo apetycznie :)

szmulikowa87
13 grudnia 2012
zgłoś do moderacji

Bardzo łatwy w przygotowaniu.Smakuje rewelacyjnie.Po prostu pycha.Musicie sami upiec i spróbować.Mniam,mniam.

Karolmix
16 grudnia 2010
zgłoś do moderacji
przeczytaj 9 komentarzy

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon:

3