Świąteczne potrawy są nie tylko sposobem celebracji Bożego Narodzenia czy Wielkanocy, ale też ważnym elementem wprowadzającym nastrój. Aromat pieczonych domowych ciasteczek jest jednym z pierwszych zwiastunów świątecznego posiłku. Bożonarodzeniowe ciasteczka to fascynujący kulinarny temat, przy którym można puścić wodze fantazji. Ciasta i ciasteczka na Boże Narodzenie możesz przyrządzić z dodatkiem np. maku, mielonych orzechów, kakao, migdałów, suszonych owoców czy soku i skórki z cytryny. Ważne tylko, by ciasto wyrobić szybko i od razu schłodzić w lodówce – dzięki temu ciastka po upieczeniu będą kruche, a nie twarde. Podobnie wielkanocny mazurek wprawia wszystkich momentalnie w świąteczny nastrój.
W czasie Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy przygotowujemy tradycyjne świąteczne potrawy, po które zwykle nie sięgamy w pozostałe dni roku. Świąteczne menu różni się w zależności od regionu Polski, jednak warto poznać różne przepisy na świąteczne dania, by móc przygotować je samodzielnie. Być może zechcesz powrócić do tradycyjnych smaków dzieciństwa, a może zapragniesz skosztować przysmaków z innych części kraju? Nasze pomysły umożliwią ci każdą z tych opcji.
Ale święta to nie tylko bożonarodzeniowa Wigilia czy wielkanocne śniadanie. To również kolejne dni świąt, w które najczęściej podajemy wykwintne obiady. Gdy przy stole gromadzi się liczna rodzina, to idealna okazja, by zaserwować coś wyjątkowego. Świetnie w takich sytuacjach nadaje się drób pieczony w całości – nie tylko kurczak, ale także indyk, kaczka czy gęś. Świetnie sprawdzą się także króliki, perliczki, kuropatwy. Poza tym serwować możemy rozmaite ryby i pieczenie, zwłaszcza z szynki czy polędwiczek.
Świąteczne przepisy to także różnego rodzaju łakocie – nie tylko wspomniane ciasteczka i ciasta, ale również tarty, musy, makówki, babeczki. Wreszcie na stołach nie może zabraknąć sałatek, pasztecików, pierogów i zup. Wszystkie przepisy na świąteczne potrawy znajdziesz na naszych stronach.