WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Makiełki

3 zdjęcia do przepisu "Makiełki"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 0
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Makiełki, to doskonały pomysł na makowy specjał bez pieczenia! Wykorzystaj pieczywo tostowe i przygotuj słodką masę z bakaliami. Najlepiej komponują się płatki migdałowe i rodzynki, ale możesz także dodać owoce kandyzowane, których smak kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Makiełki przygotuj także z dodatkiem Cukru wanilinowego WINIARY. Słodki deser możesz podać na wigilijny stół ze słodką śmietanką – Twoi najbliżsi mogą polać makiełki po wierzchu. Dzięki śmietance makiełki będą miękkie i będą miały wyjątkowy smak.
Zobacz pomysły na bożonarodzeniowe dania >>
Łączny czas: 200 min.

Przygotowanie: 20 min.
Oczekiwanie: 180 min.

Porcje: 4
Kalorie: 215 kcal / 1 porcję
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny
Cukier wanilinowy WINIARY 1 opakowanie
chleb tostowy pszenny lub chałka 6 kromek
cukier 3 łyżki
masa makowa 6 łyżek
rodzynki 2 łyżki
płatki migdałowe 2 łyżki
mleko 6 łyżek
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Z chleba tostowego odkrój brzegi.

    • chleb tostowy pszenny lub chałka
  2. Makiełki

    Cukier rozpuść w 5 łyżkach wrzącej wody i dodaj do masy makowej, dodaj również rodzynki i płatki migdałowe.

    • cukier
    • masa makowa
    • rodzynki
    • płatki migdałowe
  3. Dopraw Cukrem wanilinowym.

    • Cukier wanilinowy WINIARY
  4. Makiełki

    Do szklanej salaterki wykładaj kolejno: porcję masy makowej, chleb tostowy, skrop mlekiem, na nie kolejną warstwę masy makowej i tak do wyczerpania produktów.

    • mleko
  5. Podawaj 2-3 godziny po przygotowaniu.

przeczytaj 5 komentarzy

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Fajny deserek.

pink086
1 stycznia 2014
zgłoś do moderacji

smakowite

Zdzisiek
31 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

Fajny i prosty przepis ;) idealny dla zapracowanych. Makiełki uwielbiam od dziecka, może w tym roku spróbuję wykorzystać ten przepis z chlebem tostowym.

egret
6 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

Też nie znałem makiełek w wersji z chlebem tostowym. Generalnie makiełki to smak, na który zawsze najbardziej czekam podczas kolacji wigilijnej :)

Sławo
4 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

z chlebem tostowym? hmm.. przepis wygląda na prosty, makielki na pyszne - trzeba w tym roku wypróbować :)

Siostra_Ducket
4 grudnia 2013
zgłoś do moderacji
przeczytaj 5 komentarzy

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: