Racuchy są potrawą tradycyjną w polskiej kuchni. Te najpopularniejsze są niewielkimi placuszkami drożdżowymi, często z dodatkiem krojonego w kostkę lub startego na grubych oczkach jabłka. Ciasto sporządzane jest najczęściej z pszennej mąki, choć w niektórych regionach popularne są racuchy ziemniaczane, przygotowywane z ugotowanych i przetartych ziemniaków, jaj, cukru, śmietany i jedynie odrobiny mąki. Niekiedy do ciasta dodaje się cynamon lub goździki, które nadają racuszkom egzotycznego aromatu. Usmażone na złoty kolor placuszki podaje się na słodko, posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem śmietany, ewentualnie marmolady.
Prawdziwą klasyką gatunku są pyszne racuchy z jabłkami, które zazwyczaj okazują się hitem w menu każdego dziecka. Puszyste, słodkie i cudownie chrupiące placuszki mogą być wyśmienitym obiadowym daniem głównym lub sycącym podwieczorkiem. Jeśli zdecydujemy się na dodanie jabłka w plasterkach a nie w kostkach, wówczas najwygodniej układać je już podczas smażenia, tuż po wylaniu ciasta na patelnię. W tym przepisie jabłka z powodzeniem możemy zastąpić innymi ulubionymi owocami – śliwkami, rabarbarem albo jagodami. W wersji egzotycznej racuchów do ciasta dorzucamy plastry bananów, ananasów lub dojrzałych brzoskwini.
Złociste i chrupiące kaszubskie racuchy przygotowywane są na świeżych drożdżach i mące żytniej, która nadaje ciastu nieco ciemniejszego odcienia. Nie dodaje się do nich żadnych owoców w trakcie pieczenia, ale za to później ciemnozłote placuszki oprósza się cukrem pudrem i serwuje na stół z kilkoma łyżkami dżemu, marmoladą lub słodką konfiturą, np. malinową.
Tradycyjne racuszki ziemniaczane smaży się na smalcu, a potem posypuje cukrem kryształem i podaje osobno z kwaśną śmietaną. Są one świetną alternatywą dla zwyczajnych placków, które zawierają dużo więcej mąki. Do ciasta można wykorzystać resztki ugotowanych ziemniaków z obiadu, które wystarczy zemleć w maszynce lub ugnieść z pozostałymi składnikami na gładkie purée. Takie chrupiące i złociste racuchy z gotowanych ziemniaków doskonale smakują zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej, np. z aromatycznym sosem grzybowym.