MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Doskonały bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Zrazy zawijane ze schabu
80 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
28 25.2g / 28%
10 21.8g / 10%
62 124g / 62%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Zrazy zawijane ze schabu

(0)
1 godz 20 min
Łatwy
Autorem przepisu jest DOROTA12311

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Schab bez kości
1 
Cebula
2 
Ogórek kiszony
2  plastrów
Chleb
1  plaster
Boczek wędzony
trochę
Musztarda
trochę
Mąka
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Suszone grzyby
trochę
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
21.85 g
Wartość energetyczna
812.1 kcal
Tłuszcze
25.22 g
Białko
124.06 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zrazy to niezwykle popularne w naszej kuchni, mięsne danie. Przygotowuje się je z rozmaitych gatunków mięs. Do jego przyrządzenia najczęściej wykorzystuje się wołowinę lub wieprzowinę, ale z powodzeniem można je również zrobić z cielęciny. Ta niezwykle smaczna potrawa ma długą historię. Zrazy zawijane z różnorodnymi dodatkami, przesmażone, a następnie duszone w sosie własnym w specjalnie do tego celu przeznaczonym garnku były niezwykle popularną potrawą już za czasów króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Jego nadworny kucharz potrafił je przyrządzać na wiele sposobów. Zrazy powszechnie podawano także na szlacheckich stołach i były niewątpliwie przysmakiem kuchni staropolskiej, którym zajadała się ówczesna szlachta. Potrawa ta wciąż cieszy się niesłabnącą popularnością i podaje się ją na co dzień, ale też przy specjalnych okazjach.

Mięsne zrazy wypełnione pysznym farszem zawsze smakują rewelacyjnie. Można je podawać z rozmaitymi dodatkami, ale to w towarzystwie ziemniaków najłatwiej wydobyć z nich wyborny smak i aromat. Przyrządzone z wysokiej jakości mięsa wieprzowego smakują wyśmienicie. Schab bez kości najlepiej do tego celu nadaje. Zrazy schabowe są delikatne i przyjemnie kruche. Nadziewane klasycznym boczkiem, ogórkiem kiszonym i cebulą przypadną do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych, mięsnych smaków. Zrazy zawijane ze schabu to doskonały pomysł na smaczny obiad. Sprawdzą się także przy uroczystych okazjach, kiedy chcemy podać na stół coś wyjątkowego. Sprawdź nasz przepis na zrazy zawijane ze schabu!

Aby przygotować przepyszne, rozpływające się w ustach zrazy zawijane ze schabu potrzebujemy około 1 kg wysokogatunkowego schabu bez kości. Trzeba go pokroić na grube plastry i każdy dokładnie rozbić. Tak przygotowane bitki smaruje się cienką warstwą musztardy. Do przyrządzenia potrawy będzie potrzebny też ogórek kiszony, cebula i boczek oraz chleb, okrojony ze skórki. Na rozbitych kawałkach mięsa należy ułożyć po kawałku cebuli, ogórka, chleba i boczku, a następnie każdy z nich ciasno zwinąć i spiąć wykałaczką lub owinąć sznurkiem. Po obtoczeniu w mące zrazy przesmaża się na patelni z odrobiną tłuszczu. Usmażone na rumiano mięso należy przełożyć do garnka i dodać Bulion Warzywny Kogutek WINIARY przygotowany według przepisu na opakowaniu, suszone grzyby i przyprawy. Całość dusić pod przykryciem do miękkości. Zrazy schabowe najlepiej smakują podawane z gotowanymi ziemniakami i zasmażanymi buraczkami. To przepyszne danie będzie idealne na co dzień, a także na wykwintny, świąteczny obiad.

Przygotowanie

80 min
  • Krok 1

    10 min
    Pokrój schab w plastry grubości ok. 1,5 cm i rozbij je mocno. Każdą bitkę posmaruj musztardą z jednej strony.
  • Krok 2

    10 min
    Pokrój w cząstki cebulę i ogórki. Następnie przygotuj boczek krojąc go w paseczki, z chleba natomiast okrój skórkę - będzie nam potrzebna.
  • Krok 3

    10 min
    Układaj na każdej bitce - po stronie przesmarowanej musztardą - po kawałku cebuli, ogórka, chleba i boczku. Następnie zwiń bitkę w zraz i zepnij wykałaczką lub zwiąż sznurkiem.
  • Krok 4

    35 min
    Każdy zraz obtocz w mące i połóż na patelnię na rozgrzany olej. Smaż do uzyskania złotego koloru. Kiedy zrazy będą się obsmażać, Ty w tym czasie przygotuj bulion.
  • Krok 5

    15 min
    Przełóż usmażone mięso do brytwanny i zalej bulionem. Dodaj suszone grzyby i przyprawy do smaku. Duś do uzyskania miękkości. Podawać z ziemniakami i buraczkami. Smacznego!
Zrazy zawijane ze schabu

Krok 1 z 5

Pokrój schab w plastry grubości ok. 1,5 cm i rozbij je mocno. Każdą bitkę posmaruj musztardą z jednej strony.

Zrazy zawijane ze schabu

Krok 2 z 5

Pokrój w cząstki cebulę i ogórki. Następnie przygotuj boczek krojąc go w paseczki, z chleba natomiast okrój skórkę - będzie nam potrzebna.

Zrazy zawijane ze schabu

Krok 3 z 5

Układaj na każdej bitce - po stronie przesmarowanej musztardą - po kawałku cebuli, ogórka, chleba i boczku. Następnie zwiń bitkę w zraz i zepnij wykałaczką lub zwiąż sznurkiem.

Zrazy zawijane ze schabu

Krok 4 z 5

Każdy zraz obtocz w mące i połóż na patelnię na rozgrzany olej. Smaż do uzyskania złotego koloru. Kiedy zrazy będą się obsmażać, Ty w tym czasie przygotuj bulion.

Zrazy zawijane ze schabu

Krok 5 z 5

Przełóż usmażone mięso do brytwanny i zalej bulionem. Dodaj suszone grzyby i przyprawy do smaku. Duś do uzyskania miękkości. Podawać z ziemniakami i buraczkami. Smacznego!

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite