MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Prawidłowy bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Żeberka teriyaki (w sosie teriyaki)
71 min
Średni
Dodaj recipe
Wstecz
45 25.1g / 45%
17 21.4g / 17%
38 47.8g / 38%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Żeberka teriyaki (w sosie teriyaki)

(0)
1 godz 11 min
Średni

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Żeberka wieprzowe Zobacz naszą wskazówkę
5  g
Imbir
1  ząbek
2  łyżek
Olej
2  l
Woda
0.5  łyżeczka
Sól
1  łyżka
Miód
30  ml
Czerwone wino
0.5  łyżka
Cukier trzcinowy
2  łyżek
Sos ostrygowy
5  łyżek
Sos sojowy
2  łyżek
Sake
5  g
Sezam prażony

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
21.44 g
Wartość energetyczna
521.56 kcal
Tłuszcze
25.19 g
Białko
47.85 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Żeberka w sosie teriyaki na chwilę przeniosą Cię w krainę orientalnych smaków. Na jednym talerzu łączy się tu intensywny smak aromatycznego sosu i rozpływające się w ustach mięso. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, choć wymaga nieco czasu. Nie warto jednak przyspieszać procesu gotowanie, bo to właśnie powolne gotowanie sprawia, że mięso jest soczyste, delikatne i dobrze odchodzi od kości.


Żeberka teriyaki – posiłek dla fanów mięsnych dań

Żeberka dość często pojawiają się na stołach. Świetnie komponują się zarówno z warzywami, jak i z suszonymi owocami i bakaliami. My dziś mamy dla Ciebie przepis na duszone żeberka teriyaki w aromatycznym sosie. Kombinacja składników glazury m.in. sosu sojowego, sosu ostrygowego, sake, czerwonego wina, brązowego cukru i świeżego czosnku przenika struktury mięsa, nadając mu charakterystyczną głębię smaku. Uzupełnieniem tego mięsnego dania może być ugotowany ryż lub ewentualnie kasza oraz chrupiąca sałatka ze świeżych warzyw.

Jeśli Ty i Twoi bliscy lubicie żeberka teriyaki – przepis poniżej może Ci się spodobać i na stałe zagościć w Twoim menu. Smacznego!

Przygotowanie

71 min
  • Krok 1

    10 min
    Pokrój żeberka na kawałki o długości około 10 cm. Nie pozwól, aby żeberka były za długie lub za krótkie, następnie zamocz żebra w wodzie z odrobiną soli i odsącz.
  • Krok 2

    15 min
    Przygotuj garnek wrzącej wody, dodaj 1/2 łyżeczki soli, a następnie zblanszuj żeberka. Poczekaj, aż woda ponownie się zagotuje, następnie wyjmij żeberka i opłucz je zimną wodą.
  • Krok 3

    5 min
    Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj posiekany czosnek oraz posiekany imbir i smaż, aż zaczną wydzielać zapach. Następnie dodaj na patelnię 5 łyżek sosu sojowego i 2 łyżki sosu ostrygowego.
  • Krok 4

    10 min
    Na patelnię dodaj pozostałe przyprawy, wino, Sake, miód, brązowy cukier i przefiltrowaną wodę. Dobrze wymieszaj, aż przyprawy się połączą i rozpuszczą. Poczekaj, aż sos się zagotuje, następnie włóż żeberka na patelnię i gotuj na wolnym ogniu. Obróć żeberka, aby równomiernie wchłonęły sos!
  • Krok 5

    30 min
    Duś żeberka na małym ogniu, aż sos teriyaki zgęstnieje. Od czasu do czasu zamieszaj. Gdy sos się zredukuje do około 1/3 pierwotnej objętości, wyłącz kuchenkę, posyp żeberka białym sezamem i dobrze wymieszaj.
  • Krok 6

    1 min
    Połóż żeberka na talerzu i ciesz się ich smakiem. Żeberka z sosem teriyaki możesz podawać z białym ryżem.
Żeberka teriyaki (w sosie teriyaki)

Krok 1 z 6

Pokrój żeberka na kawałki o długości około 10 cm. Nie pozwól, aby żeberka były za długie lub za krótkie, następnie zamocz żebra w wodzie z odrobiną soli i odsącz.

Żeberka teriyaki (w sosie teriyaki)

Krok 2 z 6

Przygotuj garnek wrzącej wody, dodaj 1/2 łyżeczki soli, a następnie zblanszuj żeberka. Poczekaj, aż woda ponownie się zagotuje, następnie wyjmij żeberka i opłucz je zimną wodą.

Żeberka teriyaki (w sosie teriyaki)

Krok 3 z 6

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj posiekany czosnek oraz posiekany imbir i smaż, aż zaczną wydzielać zapach. Następnie dodaj na patelnię 5 łyżek sosu sojowego i 2 łyżki sosu ostrygowego.

Żeberka teriyaki (w sosie teriyaki)

Krok 4 z 6

Na patelnię dodaj pozostałe przyprawy, wino, Sake, miód, brązowy cukier i przefiltrowaną wodę. Dobrze wymieszaj, aż przyprawy się połączą i rozpuszczą. Poczekaj, aż sos się zagotuje, następnie włóż żeberka na patelnię i gotuj na wolnym ogniu. Obróć żeberka, aby równomiernie wchłonęły sos!

Żeberka teriyaki (w sosie teriyaki)

Krok 5 z 6

Duś żeberka na małym ogniu, aż sos teriyaki zgęstnieje. Od czasu do czasu zamieszaj. Gdy sos się zredukuje do około 1/3 pierwotnej objętości, wyłącz kuchenkę, posyp żeberka białym sezamem i dobrze wymieszaj.

Żeberka teriyaki (w sosie teriyaki)

Krok 6 z 6

Połóż żeberka na talerzu i ciesz się ich smakiem. Żeberka z sosem teriyaki możesz podawać z białym ryżem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite