Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W garnku rozpuść masło. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
Garnek zdejmij z kuchenki i dolej połowę mleka, bardzo dokładnie mieszając rózgą. Kiedy nie będzie grudek, dolej pozostałą część mleka i całość zagotuj, od czasu do czasu mieszając.
Kiedy sos zgęstnieje, dopraw go gałką, solą i pieprzem. Sos możesz dodatkowo wzbogacić o dowolne dodatki smakowe np. ser, koncentrat pomidorowy, zioła itd. Dla lepszego smaku możesz dodać łyżkę bulionu ze słoika Winiary.
Do żaroodpornego naczynia wsyp makaron.
Kiełbaskę oraz dynię pokrój w kostkę. Brukselkę i pieczarki pokrój na ćwiartki.
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Ser zetrzyj na tarce.
Dodaj do makaronu wszystkie pokrojone produkty oraz groszek. Dodaj też 2/3 sera oraz sos. Całość dopraw solą, pieprzem oraz ziołami, a potem dokładnie wymieszaj.
Wierzch zapiekanki posyp serem. Zapiekankę wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180°C i piecz ok. 45 min.