MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Doskonały bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Schab pieczony z warzywami
32 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
21 6.2g / 21%
10 7g / 10%
69 46g / 69%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Schab pieczony z warzywami

(0)
2 godz
Łatwy
Autorem przepisu jest martapiotrowska82

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  kg
Schab bez kości
6 
Marchewka
2 
Cebula
20  dag
Pieczarki
0.5  szklanka
Woda
trochę
Słodka papryka
trochę
Majeranek
trochę
Przyprawa do mięs

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
7.09 g
Wartość energetyczna
265.09 kcal
Tłuszcze
6.2 g
Białko
46.02 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Smaczny, miękki i rozpływający się w ustach schab z warzywami to niezwykłe urozmaicenie obiadu, jeżeli jesteś smakoszem kotletów schabowych ;) Danie jest lekkie i pożywne. Wykonasz je, zalewając schab i warzywa w naczyniu żaroodpornym bulionem warzywnym WINIARY rozpuszczonym w połowie szklanki wody. Pyszny schab podaj od razu po przygotowaniu na gorąco lub po ostygnięciu pokrój w cienkie plastry i podaj na kromce chleba.

Przygotowanie

120 min
  • Krok 1

    10 min
    Mięso obsypuję przyprawą do mięs, czerwoną papryką i majerankiem (wszystko dokładnie wsmarowuję w mięso).
  • Krok 2

    1 min
    Tak przygotowane zostawiam na godzinę w lodówce.
  • Krok 3

    10 min
    Marchew kroimy w grubsze krążki, pieczarki w większą kostkę, a cebulę w piórka.
  • Krok 4

    5 min
    Przygotowane wcześniej mięso razem z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość zalewamy 0,5 szkl bulionu warzywnego (kostkę rosołową rozpuszczamy w 0,5 szkl wody).
  • Krok 5

    1 min
    Pieczemy 90 minut w 180 stopniach (pierwsze 10-15 minut pieczemy w 200 stopniach, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180). Pod koniec pieczenia na ostatnie 10-15 minut zakrywamy naczynie pokrywką lub folią aluminiową.
  • Krok 6

    5 min
    Gotowy schab można podawać z warzywami jako danie główne, lub wystudzony kroić jak wędlinę.
Schab pieczony z warzywami

Krok 1 z 6

Mięso obsypuję przyprawą do mięs, czerwoną papryką i majerankiem (wszystko dokładnie wsmarowuję w mięso).

Schab pieczony z warzywami

Krok 2 z 6

Tak przygotowane zostawiam na godzinę w lodówce.

Schab pieczony z warzywami

Krok 3 z 6

Marchew kroimy w grubsze krążki, pieczarki w większą kostkę, a cebulę w piórka.

Schab pieczony z warzywami

Krok 4 z 6

Przygotowane wcześniej mięso razem z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość zalewamy 0,5 szkl bulionu warzywnego (kostkę rosołową rozpuszczamy w 0,5 szkl wody).

Schab pieczony z warzywami

Krok 5 z 6

Pieczemy 90 minut w 180 stopniach (pierwsze 10-15 minut pieczemy w 200 stopniach, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180). Pod koniec pieczenia na ostatnie 10-15 minut zakrywamy naczynie pokrywką lub folią aluminiową.

Schab pieczony z warzywami

Krok 6 z 6

Gotowy schab można podawać z warzywami jako danie główne, lub wystudzony kroić jak wędlinę.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite