MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Prawidłowy bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Schab nadziewany śliwkami
120 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
42 21.8g / 42%
11 12.8g / 11%
47 54g / 47%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Schab nadziewany śliwkami

(0)
2 godz
Łatwy
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

8 8 servings

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kg
Schab bez kości
150  g
Suszone śliwki
4  łyżek
Olej
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
12.89 g
Wartość energetyczna
480.01 kcal
Tłuszcze
21.82 g
Białko
54.01 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Schab jest jednym z najczęściej pojawiających się mięs na naszych talerzach. Warto pokusić się o przygotowanie pieczonego schabu nadziewanego suszonymi śliwkami. Owoce nadadzą mięsu charakterystycznego aromatu, prowadzając tym samym nowy smak do naszej kuchni. Schab pieczony świetnie skomponuje się z Sosem pieczeniowym jasnym WINIARY i domowymi kluskami śląskimi.

Przygotowanie

120 min
  • Krok 1

    5 min
    Mięso umyj, a następnie osusz. Natrzyj je przyprawą Ziarenka Smaku WINIARY i pieprzem.
  • Krok 2

    3 min
    Śliwki umyj i osącz.
  • Krok 3

    7 min
    Ostrym nożem natnij otwór wzdłuż mięsa i wypełnij go śliwkami.
  • Krok 4

    5 min
    Schab ułóż w naczyniu do pieczenia, polej olejem. Rozgrzej piekarnik do 160°C.
  • Krok 5

    90 min
    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz pod przykryciem przez 1,5 godziny.
  • Krok 6

    5 min
    Zawartość torebki z sosem dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
  • Krok 7

    5 min
    Upieczone mięso pokrój w plastry, ułóż na półmisku i polej sosem. Podawaj z kluskami śląskimi.
Schab nadziewany śliwkami

Krok 1 z 7

Mięso umyj, a następnie osusz. Natrzyj je przyprawą Ziarenka Smaku WINIARY i pieprzem.

Schab nadziewany śliwkami

Krok 2 z 7

Śliwki umyj i osącz.

Schab nadziewany śliwkami

Krok 3 z 7

Ostrym nożem natnij otwór wzdłuż mięsa i wypełnij go śliwkami.

Schab nadziewany śliwkami

Krok 4 z 7

Schab ułóż w naczyniu do pieczenia, polej olejem. Rozgrzej piekarnik do 160°C.

Schab nadziewany śliwkami

Krok 5 z 7

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz pod przykryciem przez 1,5 godziny.

Schab nadziewany śliwkami

Krok 6 z 7

Zawartość torebki z sosem dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.

Schab nadziewany śliwkami

Krok 7 z 7

Upieczone mięso pokrój w plastry, ułóż na półmisku i polej sosem. Podawaj z kluskami śląskimi.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite