Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pieczony łosoś to danie o wyjątkowo delikatnym smaku. W towarzystwie warzyw ryba ta nabiera charakteru. To wyjątkowo prosta do wykonania, a jednocześnie bardzo wartościowa potrawa. Łosoś z warzywami z piekarnika to idealny pomysł zarówno na szybki obiad, jak i wykwintną kolację. Jego przygotowanie, jak i upieczenie zajmuje mniej czasu niż przygotowanie potrawy na bazie mięsa. Przygotowując tego typu danie, warto zadbać o wysokiej jakości składniki. Świeża ryba będzie z pewnością o wiele lepszym rozwiązaniem niż produkt rozmrożony. W przypadku warzyw również należy zwrócić uwagę na ich świeżość oraz pochodzenie. W celu przygotowanie potrawy łosoś pieczony z warzywami należy zaopatrzyć się nie tylko w składniki główne, ale także dodatki. To dzięki nim danie nabiera właściwego smaku. Mogą być one różne w zależności od przepisu. Zalecanymi przyprawami są pieprz, czosnek, tymianek oraz koperek. Warto dodać również odrobinę esencjonalnego bulionu WINIARY. Dzięki tym składnikom danie nabierze nie tylko niepowtarzalnego smaku, ale także i zapachu.
Łosoś z piekarnika z warzywami – prosty przepis
Pieczony łosoś z warzywny jest prosty w przygotowaniu. Danie to po prostu nie może się nie udać. Jedyne czego trzeba pilnować to czas pieczenia. Zbyt długi proces obróbki termicznej może spowodować nadmierne wysuszenie ryby. W celu przygotowania tej potrawy należy zaopatrzyć się w naczynie do zapiekania. Jego dno oraz boki będą pokryte papierem do pieczenia. Początkowo trzeba rozłożyć go jednak na blacie i ułożyć na nim wszystkie niezbędne składniki. Kolejno najpierw układane są warzywa, a potem umyta, osuszona i pozbawiona ewentualnych ości ryba. Całość należy posmarować marynatą. W celu jej przygotowania konieczne jest połączenie bulionu warzywnego WINIARY z tymiankiem, koperkiem, oliwą oraz startą skórką z cytryny.
Ułożone na papierze pergaminowym składniki należy ostrożnie przenieść do naczynia żaroodpornego. Łosoś z piekarnika z warzywami będzie gotowy po zawinięciu w papier i zapieczeniu. Należy pamiętać, aby pergaminowe opakowanie było jak najbardziej szczelne, wówczas ryba nie ulegnie zbytniemu wysuszeniu. Potrawę należy piec w temperaturze nie wyższej niż 180⁰C i nie dłużej niż 25 minut. Najlepszym sposobem na zapobiegnięcie przesuszenia łososia, jest włożenie go do jeszcze zimnego piekarnika. Powolne rozgrzewania i zwiększanie temperatury potrawy nie spowoduje szybkiej utraty wody. Tak przygotowany łosoś zapiekany z warzywami będzie świetnie komponował się z pieczonymi ziemniakami, ryżem lub kaszą. Dodatkowo danie można uzupełnić surówką ze świeżych warzyw. Łosoś w tej postaci będzie idealnym daniem dla każdej osoby dbającej o linię oraz własne zdrowie.
Rybę umyj i osusz.
Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Oberwij listki z gałązek tymianku, a koperek posiekaj.
W misce wymieszaj ze sobą: pasteryzowany Bulion warzywny WINIARY, listki tymianku, koperek oraz oliwę z oliwek. Dodaj skórkę startą z cytryny oraz 1 łyżkę soku. Dopraw pieprzem i wymieszaj.
Marchewkę i pietruszkę obierz, a następnie pokrój w zapałki. Tak samo pokrój port, natomiast fenkuł - w plastry. Warzywa rozłóż na dużym kawałku papieru do pieczenia. Na wierzchu ułóż rybę i posmaruj ją dokładnie przygotowaną wcześniej marynatą. Zawiń brzegi papieru tworząc szczelny papilot.
Tak przygotowaną „paczkę” wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180℃ i pieczemy ok 25 min.