MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Prawidłowy bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Kurczak w sosie pomarańczowym
54 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
63 39.5g / 63%
23 32g / 23%
14 21.1g / 14%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Kurczak w sosie pomarańczowym

(0)
54 min
Łatwy

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Udo kurczaka
420  ml
Sok pomarańczowy
3  łyżek
Sok z cytryny
1  ząbek
1  łyżeczka
Imbir tarty
0.5 
Mała czerwona cebula
1  łyżka
Masło
1  łyżeczka
Sezam prażony
0.5  łyżeczka
Sól
1  łyżeczka
Olej sezamowy
1  łyżeczka
Pieprz czarny mielony
1  łyżka
Wino ryżowe
4  łyżek
Olej
3  łyżek
Cukier
3  łyżek
Sos sojowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
32.06 g
Wartość energetyczna
566.64 kcal
Tłuszcze
39.58 g
Białko
21.11 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dania z kurczakiem to najpopularniejsze pomysły na obiad dla całej rodziny. Uwielbiają je zarówno duzi, jak i mali. Jeśli szukasz pomysłu na prostą potrawę w nieco egzotycznym wydaniu – to przepis na kurczaka w sosie pomarańczowym jest właśnie dla Ciebie. Delikatne mięso z chrupiącą skórką zanurzone w kremowym, delikatnie słodkim i orzeźwiającym sosie świetnie sprawdzi się zarówno jako posiłek na co dzień, jak i na specjalne okazje. Brzmi smacznie? Nie przegap tego przepisu!


Udka z kurczaka w sosie pomarańczowym – prosty pomysł na pyszny posiłek dla całej rodziny

Kurczak w sosie pomarańczowym wygląda i pachnie niezwykle efektownie, aż trudno nie być głodnym, gdy tylko pojawi się na stole. Zaletą tego dania jest prostota jego przygotowania. Najpierw wystarczy zamarynować udka z kurczaka (zostawiamy je na min. 15 minut w marynacie, żeby smaki dobrze się ze sobą połączyły). W tym czasie mieszamy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sosu. Po chwili możemy przejść do usmażenia udek z kurczaka, a gdy będą rumiane, przygotujmy sos, podgrzewając wcześniej połączone przyprawy. Na koniec wkładamy usmażone udka z kurczaka na patelnię z sosem, chwilę podgrzewamy i gotowe. Tak przygotowany kurczak w pomarańczowym sosie świetnie smakuje z ugotowanym ryżem lub ulubioną kaszą.

Przygotowanie

54 min
  • Krok 1

    15 min
    Udka z kurczaka włóż do miski, dodaj przyprawy (1 łyżkę sosu sojowego, 1/2 łyżki MAGGI, wino ryżowe, olej sezamowy i mielony pieprz). Dobrze wymieszaj i marynuj przez około 15 minut, aby mięso przeszło smakami.
  • Krok 2

    2 min
    Do miski wlej sok pomarańczowy i sok z cytryny, dodaj pozostałą przyprawę MAGGI, sos sojowy, a także sól i cukier. Dobrze wymieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Krok 3

    10 min
    Na patelnię wlej olej, podgrzej, usmaż na nim udka z kurczaka z obu stron. Gdy zobaczysz, że udka są złotciste wyjmij je i połóż na chłonnym papierze, aby odciekły.
  • Krok 4

    25 min
    Na drugiej patelni rozgrzej olej, podsmaż posiekany czosnek, imbir oraz czerwoną cebulę. Następnie wlej na patelnię mieszankę soku pomarańczowego, zagotuj, po czym dodaj smażone udka kurczaka. W tym momencie zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut. W czasie gotowania obracaj udka z kurczaka i cały czas polewaj mięso sosem, aby kurczak nabrał smaku.
  • Krok 5

    2 min
    Gotuj sos, aż zgęstnieje, następnie dodaj niesolone masło i dokładnie wymieszaj sos. Gotowe danie posyp odrobiną prażonego sezamu, a następnie wyłącz kuchenkę. Udka z kurczaka ułóż na talerzu, polej sosem. To pyszne danie podaj z ugotowanym białym ryżem.
Kurczak w sosie pomarańczowym

Krok 1 z 5

Udka z kurczaka włóż do miski, dodaj przyprawy (1 łyżkę sosu sojowego, 1/2 łyżki MAGGI, wino ryżowe, olej sezamowy i mielony pieprz). Dobrze wymieszaj i marynuj przez około 15 minut, aby mięso przeszło smakami.

Kurczak w sosie pomarańczowym

Krok 2 z 5

Do miski wlej sok pomarańczowy i sok z cytryny, dodaj pozostałą przyprawę MAGGI, sos sojowy, a także sól i cukier. Dobrze wymieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Kurczak w sosie pomarańczowym

Krok 3 z 5

Na patelnię wlej olej, podgrzej, usmaż na nim udka z kurczaka z obu stron. Gdy zobaczysz, że udka są złotciste wyjmij je i połóż na chłonnym papierze, aby odciekły.

Kurczak w sosie pomarańczowym

Krok 4 z 5

Na drugiej patelni rozgrzej olej, podsmaż posiekany czosnek, imbir oraz czerwoną cebulę. Następnie wlej na patelnię mieszankę soku pomarańczowego, zagotuj, po czym dodaj smażone udka kurczaka. W tym momencie zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut. W czasie gotowania obracaj udka z kurczaka i cały czas polewaj mięso sosem, aby kurczak nabrał smaku.

Kurczak w sosie pomarańczowym

Krok 5 z 5

Gotuj sos, aż zgęstnieje, następnie dodaj niesolone masło i dokładnie wymieszaj sos. Gotowe danie posyp odrobiną prażonego sezamu, a następnie wyłącz kuchenkę. Udka z kurczaka ułóż na talerzu, polej sosem. To pyszne danie podaj z ugotowanym białym ryżem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite