MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Doskonały bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Gołąbki bez zawijania
80 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
20 7.3g / 20%
50 39.9g / 50%
30 24.1g / 30%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Gołąbki bez zawijania

(11)
1 godz 20 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Kapusta biała
60  g
Koncentrat pomidorowy
500  g
Mięso mielone wieprzowe
0.75  szklanka
Ryż
0.5  szklanka
Kasza manna
2 
Jajko
2  łyżek
Mąka pszenna
3  łyżek
Śmietana
trochę
Sól
trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
39.97 g
Wartość energetyczna
323.28 kcal
Tłuszcze
7.39 g
Białko
24.18 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Klasyczne gołąbki to coś, na co trudno znaleźć czas, bo potrzeba go dużo... Wymagają sporo uwagi i choć ich smak wynagradza trud włożony w przygotowanie, to jednak w ciągłym biegu, przy tylu obowiązkach życia codziennego warto sięgnąć po uwspółcześnioną wersję tego tradycyjnego dania. Gołąbki bez zawijania są równie pyszne, a czas, jaki trzeba poświęcić na ich przygotowanie ogranicza się do… pół godziny!

Sekretem tego przepisu jest możliwość wymieszania wszystkich składników. W klasycznej wersji ryż i mięso trzeba zawinąć w liście kapusty i ugotować. Gołąbki bez zawijania różnią się tym, że białą kapustę wystarczy zetrzeć na tarce, a następnie połączyć z ryżem i mielonym mięsem.

Tak powstają smakowite gołąbki, które w pierwszej kolejności trzeba obsmażyć na patelni, a następnie ugotować w Bulionie cielęcym WINIARY z koncentratem pomidorowym. W ten sposób do wnętrza gołąbków przeniknie dodatkowo smak sosu pomidorowego. Pod koniec gotowania zabiel go śmietaną do sosów.

Gołąbki bez zawijania możesz podawać na rozmaite sposoby. Pasują do nich pieczone ziemniaki, w postaci puree albo ugotowane w wodzie. Możesz podawać je również jako samodzielne danie bądź z sałatką warzywną. Co ciekawe, jest to sposób nie tylko na smaczny obiad na kilka dni, ale też patent na imprezę. Gołąbki możesz ułożyć na półmisku tak, by goście mogli się nimi raczyć razem z innymi specjałami ze szwedzkiego stołu!


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

80 min
  • Krok 1

    12 min
    Kapustę zetrzyj na tarce grubych oczkach lub bardzo cienko poszatkuj.
  • Krok 2

    2 min
    Mięso wymieszaj z kapustą, ugotowanym ryżem, kaszą manną i jajkami.
  • Krok 3

    2 min
    Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 4

    10 min
    Uformuj 12 owalnych gołąbków, obtocz w mące i usmaż na rumiano.
  • Krok 5

    5 min
    Podlej 1l gorącej wody, wrzuć kostki bulionowe i dodaj koncentrat pomidorowy.
  • Krok 6

    45 min
    Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 45-50 minut.
  • Krok 7

    2 min
    Na koniec dodaj śmietanę.
  • Krok 8

    2 min
    Tak przyrządzone gołąbki podawaj z ziemniakami.
Gołąbki bez zawijania

Krok 1 z 8

Kapustę zetrzyj na tarce grubych oczkach lub bardzo cienko poszatkuj.

Gołąbki bez zawijania

Krok 2 z 8

Mięso wymieszaj z kapustą, ugotowanym ryżem, kaszą manną i jajkami.

Gołąbki bez zawijania

Krok 3 z 8

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Gołąbki bez zawijania

Krok 4 z 8

Uformuj 12 owalnych gołąbków, obtocz w mące i usmaż na rumiano.

Gołąbki bez zawijania

Krok 5 z 8

Podlej 1l gorącej wody, wrzuć kostki bulionowe i dodaj koncentrat pomidorowy.

Gołąbki bez zawijania

Krok 6 z 8

Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 45-50 minut.

Gołąbki bez zawijania

Krok 7 z 8

Na koniec dodaj śmietanę.

Gołąbki bez zawijania

Krok 8 z 8

Tak przyrządzone gołąbki podawaj z ziemniakami.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite