MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Prawidłowy bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Bigos z kapusty kiszonej
213 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
28 16.6g / 28%
25 33.1g / 25%
47 61.5g / 47%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Bigos z kapusty kiszonej

(7)
3 godz 33 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Kapusta Kiszona
50  g
Suszone grzyby
1  kg
Łopatka wieprzowa
2 
Cebula
400  g
Kiełbasa wieprzowa
2  łyżek
Koncentrat pomidorowy
10 
Suszone śliwki
5  kulek
Owoce jałowca
1  łyżeczka
Majeranek
1  łyżeczka
Kminek
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
33.17 g
Wartość energetyczna
524.73 kcal
Tłuszcze
16.6 g
Białko
61.51 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Smak polskiego bigosu zna każdy, jednak wielu osobom kojarzy się głównie z daniem świątecznym. Tymczasem jest to znakomita propozycja na obiad również w dzień powszedni. Można przygotować większą porcję i przechowywać w słoiku lub w zamrażarce, by szybko wyczarować obiad, gdy brakuje czasu na gotowanie. Dłuższe przechowywanie podkręca tylko jego smak. Bigos z kapusty kiszonej jest obowiązkową pozycją w kuchni, w której królują dania jednogarnkowe.
Nie wystarczy jednak wiedzieć, jak zrobić bigos, ale też jak go doprawić, by urzekał aromatem. Na początek odciśnij kapustę z nadmiaru soku, zalej wodą i gotuj, aż stanie się miękka. Wcześniej umyj grzyby i namaczaj przez ok. 2 godziny. Po tym czasie również je ugotuj i pokrój w paseczki. Nie wylewaj wody.
Następnie pokrój mięso w kostkę i podsmaż razem z pokrojoną cebulką, jałowcem i Kostkami Mięsnymi WINIARY. Podlej całość szklanką wody i duś, aż mięso stanie się miękkie. Potem dodaj je do kapusty. Smak bigosu wzmocni dodatek pokrojonej kiełbasy, śliwek i koncentratu pomidorowego. Nie powinno w nim zabraknąć także majeranku i pieprzu.
Sekretem tego, jak ugotować bigos z kiszonej kapusty, który nie wywoła niestrawności, jest kminek. Zaparz go wrzątkiem i przecedź wywar do bigosu, ziarenka wyrzuć. Tak przygotowany bigos możesz podawać ze świeżym pieczywem.

Przygotowanie

213 min
  • Krok 1

    2 min
    Kapustę odciśnij z nadmiaru soku.
  • Krok 2

    35 min
    Zalej wodą i ugotuj do miękkości.
  • Krok 3

    120 min
    Grzyby umyj i namocz na ok. 2 godziny.
  • Krok 4

    15 min
    Ugotuj grzyby.
  • Krok 5

    5 min
    Następnie pokrój grzyby w paseczki, wodę po gotowaniu zachowaj do bigosu.
  • Krok 6

    10 min
    Mięso pokrój w kostkę i podsmaż, następnie dodaj pokrojoną cebulę, jałowiec i Kostki Mięsne.
  • Krok 7

    15 min
    Podlej szklanką wody i duś do miękkości.
  • Krok 8

    5 min
    Do kapusty dodaj mięso, pokrojoną kiełbasę, śliwki pokrojone w paseczki i koncentrat pomidorowy.
  • Krok 9

    1 min
    Dopraw majerankiem i pieprzem.
  • Krok 10

    4 min
    Kminek zaparz wrzącą wodą i przecedź do bigosu (ziarenka wyrzuć).
  • Krok 11

    1 min
    Bigos podawaj ze świeżym pieczywem.
Bigos z kapusty kiszonej

Krok 1 z 11

Kapustę odciśnij z nadmiaru soku.

Bigos z kapusty kiszonej

Krok 2 z 11

Zalej wodą i ugotuj do miękkości.

Bigos z kapusty kiszonej

Krok 3 z 11

Grzyby umyj i namocz na ok. 2 godziny.

Bigos z kapusty kiszonej

Krok 4 z 11

Ugotuj grzyby.

Bigos z kapusty kiszonej

Krok 5 z 11

Następnie pokrój grzyby w paseczki, wodę po gotowaniu zachowaj do bigosu.

Bigos z kapusty kiszonej

Krok 6 z 11

Mięso pokrój w kostkę i podsmaż, następnie dodaj pokrojoną cebulę, jałowiec i Kostki Mięsne.

Bigos z kapusty kiszonej

Krok 7 z 11

Podlej szklanką wody i duś do miękkości.

Bigos z kapusty kiszonej

Krok 8 z 11

Do kapusty dodaj mięso, pokrojoną kiełbasę, śliwki pokrojone w paseczki i koncentrat pomidorowy.

Bigos z kapusty kiszonej

Krok 9 z 11

Dopraw majerankiem i pieprzem.

Bigos z kapusty kiszonej

Krok 10 z 11

Kminek zaparz wrzącą wodą i przecedź do bigosu (ziarenka wyrzuć).

Bigos z kapusty kiszonej

Krok 11 z 11

Bigos podawaj ze świeżym pieczywem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite