Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Śledzie po kaszubsku

Wigilijny must have - dania z ryb i mięs w galarecie. Zrób je tak, żeby wyglądały jak arcydzieło!

Tradycja podawania dań z galaretą znana jest od wieków. Pierwsze wzmianki o takiej potrawie pochodzą z 1518 roku. To właśnie wtedy galaretę mięsną z sałatą podano na uczcie weselnej króla Zygmunta I Starego i Bony Sforzy. Z czasem potrawa z królewskiego dworu trafiła pod strzechy. Dziś jest popularnym daniem wigilijnym znanym w całej Polsce. Galareta, zwana kiedyś galaredą, to wspólna nazwa różnego rodzaju potraw z zastudzonych wywarów mięsnych, naturalnie nasyconych żelatyną. Czasem nazywana jest także galaretką słoną, żeby odróżnić ją od słodkiej galaretki owocowej, będącą deserem. 

Ryba w galarecie - co warto wiedzieć?

Przepis na rybę w galarecie to jedno z tradycyjnych dań wigilijnych. Kolacja wigilijna, co do zasady, jest postna, czyli bez mięsa. Dopuszczalne są za to ryby. To właśnie z tego powodu do galarety trafia zazwyczaj karp. Inną bardzo popularną potrawą są zimne nóżki w galarecie, które przygotowuje się z wieprzowiny, jednak to danie według tradycji nie może trafić na stół w wigilię. Karpia, który jest dość tłustą rybą, można natomiast zamienić na pstrąga, sandacza, szczupaka lub filet z dorsza. 

Galaretę można jeść także bez mięsa i bez ryb. Przykładem takiego dania są jajka w galarecie. 

Galaretę można spotkań w różnych częściach polski także pod regionalnymi nazwami. W Wielkopolsce funkcjonuje pod nazwą "galart", co jest zapożyczeniem z języka niemieckiego od nazwy galaretki. Inne popularne nazwy to auszpik oraz studzienina. 

Przepis na rybę faszerowaną w galarecie - jak to zrobić?

Żeby przygotować danie, należy kawałki ryby ugotować razem z pokrojonymi warzywami, a następnie połączyć z żelatyną w proszku i po podgrzaniu ostudzić i podawać na zimno. 

Istnieją dwa sposoby na podanie tego przysmaku. Popularniejszym rozwiązaniem jest umieszczenie wszystkich składników na dużym, głębokim półmisku. Alternatywą jest podzielenie galarety na porcje i przelanie do wielu mniejszych miseczek albo pucharków. 

Niezależnie od tego, czy będzie podawany karp w galarecie, dorsz w galarecie, czy inna ryba, ważne są odpowiednie dodatki. Wyrazisty smak daniu nadają ziele angielskie, liść laurowy, pieprz oraz natka pietruszki. Dodatki, które łagodzą smak dobrze doprawionej ryby są warzywa - marchewka i seler. Niektórzy dodają do potraw w galarecie także cukier i rodzynki. Warto sprawdzić także takie rozwiązanie, jeśli szukasz ciekawego urozmaicenia. 

Oprócz wymienionych składników, warto też zadbać o estetykę podania. Jeśli galareta ma się prezentować efektownie, na talerzu powinno być kolorowo. Właśnie z tego powodu do dań w galarecie trafia groszek, kukurydza, a także pokrojone na plastry jajko na twardo. Podobnie jak do innych dań z ryb, tutaj także pasuje cytryna pokrojona w plastry, w ćwiartki albo w ósemki. 

Ryba w galarecie - podsumowanie

Galareta na wigilijnym stole to częsty widok. Serwowanie takiego dania ma długą tradycję, a dzięki dużej dostępności różnych rodzajów ryb, łatwo dobrać taką, która będzie najbardziej smakować. To prosty przepis, który sprawdzi się na każdym świątecznym stole! 

 

Polecane przepisy

Dorsz w galarecie

Dorsz w galarecie

2 godz 48 min Łatwy
Karp w galarecie

Karp w galarecie

1 godz 12 min Łatwy
Sandacz faszerowany w galarecie

Sandacz faszerowany w galarecie

2 godz 16 min Łatwy

Polecane artykuły

Sprawdzone przepisy na wigilijne zupy | Porady i inspiracje WINIARY
Sprawdzone przepisy na wigilijne zupy
1111_DSC_0830.jpg ZWZ WINIARY
Jak kupić świeżą rybę?
Jaką rybę wybrać do ryby po grecku
Jaką rybę wybrać do ryby po grecku?
kartka karuzela

Ciesz się gotowaniem z WINIARY

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu