Grzyby w cieście na wigilię, grzyby jako składnik składnik w farszu do pierogów, do bigosu albo do zupy - to tylko niektóre z zastosowań dla borowików czy podgrzybków. Tradycyjna kuchnia polska obfituje w tego typu przepisy, szczególnie jeśli mowa o potrawach świątecznych. Co warto wiedzieć o świątecznych daniach z grzybami leśnymi? Zobacz praktyczne porady i listę najsmaczniejszych dań!
Potrawy z grzybami są silnie zakorzenione w polskiej tradycji wigilijnej. Niektórzy przypisują im znaczenie symboliczne. Podobno kiedyś wierzono, że grzyby mają magiczną moc, łączono je z siłą i zdrowiem. W oczach naszych przodków uchodziły za coś niezwykłego, bo pochodziły z lasów, które nie był w pełni podporządkowane człowiekowi. Nie bez znaczenia są też względy praktyczne. Wigilijna kolacja jest postnym posiłkiem, więc grzyby w naturalny sposób pasują jako zamiennik mięsa. Takiemu rozwiązaniu sprzyja też czas świętowania. Wigilia jest w zimie, a grzyby zbiera się przecież jesienią.
Za króla wszystkich grzybów uchodzi borowik, nazywany także prawdziwkiem. Inne grzyby, które trafiają na wigilijny stół, to najczęściej podgrzybki oraz koźlaki (koźlarze). Do marynowania używa się także maślaków, rydzy oraz kurek.
Wertując książki z przepisami lub blogi kulinarne, na pewno zauważysz, że najczęściej przedmiotem opisu jest potrawa z suszonych grzybów. Mrożone grzyby na wigilię jeśli już są używane to tylko do zupy. Grzyby suszone można po prostu kupić w sklepie. Najlepiej zrobić to z dużym wyprzedzeniem, ponieważ tuż przed świętami znikają z półek i po prostu może ich zabraknąć. Warto natomiast na etapie zakupów upewnić się, czy będą potrzebne nóżki, kapelusze czy grzyby pokrojone na kawałki.
Trudniejszy wariant to samodzielnie zbiory. Ta forma zdobycia składników wielu osobom sprawia wiele przyjemności, jednak wymaga wiedzy, doświadczenia i zaplanowania. Na grzybobranie najlepiej wybrać się już we wrześniu, najpóźniej w październiku. Nie dość, że trzeba dobrze wiedzieć, gdzie szukać grzybów i odróżniać jadalne od trujących, to jeszcze zaniesieniu koszyka pełnego borowików do domu, pozostaje jeszcze czyszczenie, krojenie na kawałki i suszenie albo na sznurku albo w piekarniku lub specjalnej suszarce do grzybów i owoców.
Dlaczego suszone są najlepsze? Ponieważ w tej formie można je przechowywać naprawdę długo. Żeby stały się znów miękkie, wystarczy je odpowiednio długo namaczać w wodzie - najlepiej całą noc.
Potrawy wigilijne z suszonych grzybów jada się w różnych częściach Polski. Można kultywować tradycje z rodzinnych stron, ale stworzyć własne na podstawie inspiracji dostępnych w sieci. Które dania na bazie grzybów polecamy szczególnie? Poniżej znajdziesz listę sprawdzonych receptur.
Smażone suszone grzyby na wigilię - pyszne danie, którego przygotowanie jest banalnie proste. Kapelusze należy odpowiednio wcześniej namoczyć w wodzie (najlepiej zrobić to przez noc), a następnie obtoczyć w mące i usmażyć na oleju lub na maśle. Nie trzeba żadnych dodatkowych przypraw. Opcjonalnie w tym przepisie można użyć dorodnych grzybów wyłowionych z wcześniej przygotowanej zupy.
Barszcz czerwony z uszkami z farszem grzybowym - bardzo często pojawia się na liście dwunastu wigilijnych potraw. Może powstać z samodzielnie przygotowywanego zakwasu, lecz gdy nie masz na to czasu, ratunkiem może być Ekspresowa Zupa Barszcz Czerwony WINIARY. Zupę można przygotować dzięki gotowej mieszance z torebki, a zamiast tego skupić się na ulepieniu pysznych uszek z mąki, jajka, oleju i wody. Farsz do uszek to posiekane grzyby z cebulą doprawione solą, pieprzem i tymiankiem.
Kapusta wigilijna z grzybami - od typowego bigosu tę potrawę różni brak dodatków mięsnych. Nie ma tu kiełbasy, boczku czy kawałków łopatki wieprzowej. Oprócz tego to niemal to samo danie. Grzyby dodaje się do smażonej kiszonej kapusty i cebuli. Aromatu dodaje bulion grzybowy. Jeśli chcesz, możesz dodać oprócz pieprzu także liście laurowe. Kapusta wigilijna z grzybami podobnie jak bigos może być wielokrotnie odgrzewana. Wiele osób je zdania, że najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień.
Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami - następny świąteczny klasyk. Kapusta i grzyby to bardzo popularny wybór na farsz do pierogów na wigilię. Z tym daniem mogą konkurować chyba tylko pierogi ruskie.
Prawdziwki marynowane - na koniec coś dla miłośników samodzielnie przygotowanych przetworów. Jeśli lubisz przygotowywać ogórki i inne kiszonki, pewnie polubisz także marynowanie grzybów. Do słoika razem z prawdziwkami (borowikami) powinny trafić liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, marchewka, a także przyprawa WINIARY Ziarenka Smaku.
Grzyby na wigilię smażone, gotowane albo marynowane to część tradycji. Niektórzy na potrawy z grzybów suszonych na wigilię czekają przez cały rok, ponieważ jadają je wyłącznie na wyjątkowe okazje. Te same grzyby mogą występować w różnych potrawach, dlatego warto z odpowiednim wyprzedzeniem przygotować ich właściwy zapas. Niewykorzystane grzyby suszone na wigilie można przechowywać jeszcze długo, więc nie ma obaw o to, że kupi lub zbierze się zbyt wiele.