Odcinek 31


Goście Davida - Milena i Czarek przygotowują kopytka w sosie z pomarańczowymi warzywami posypane serem grana padano. Czy ich danie przekona nawet warzywnych sceptyków?

Pomysł na… kopytka z pomarańczowym sosem i grana padano

30 minut
2 porcje

Kopytka


  • 500 g ugotowanych i obranych ziemniaków
  • 120 g mąki
  • 1-2 jajka
  • płaska łyżeczka soli

Składniki


  • 1 opakowanie WINIARY POMYSŁ NA... Makaron z sosem z pomarańczowymi warzywami
  • 200 ml wody
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 50 g sera grana padano
  • garść liści bazylii
Pomysł na… kopytka z pomarańczowym sosem i grana padano

Przygotowanie


Wymieszaj sos z wodą i śmietaną. Gotuj w rondelku 5 min.

Kopytka


Ziemniaki przepuść przez maszynkę do mięsa i połącz z pozostałymi składnikami. Możesz również przepuścić ziemniaki przez praskę. Uformuj szybko ciasto. Im krócej wyrabiasz ciasto, tym lepiej. Podziel ciasto na 3-4 kulki, następnie zrób cienkie wałki i podziel na kopytka. Gotuj je w osolonej wodzie do wypłynięcia. Wyciągnij z wody i serwuj z sosem. Posyp grana padano i listkami bazylii.