Odcinek 30


Gośćmi Davida są ponownie Kornelia i Igor. Tym razem przygotowują pyszny deser - galaretkę przezroczystą z musem z białej czekolady, owocami i domową granolą. Czy Kornelia i Igor ustalą kto zjadł zaginioną czekoladę?

Galaretka winogronowa z musem z białej czekolady i owocami

120 minut
4 porcje

Domowa granola


  • Kubek ulubionych płatków (owsianych, orkiszowych, jęczmiennych…)
  • 1/2 kubka ulubionych pestek i/lub orzechów (dyni, słonecznika, migdały, orzechy…)
  • 1/3 kubka ulubionych suszonych owoców (żurawina, śliwka, morele, daktyle…)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 2-3 łyżki oleju

Składniki


  • 1 opakowanie Galaretki Przezroczystej winogronowy smak Winiary
  • 400 ml wody
  • 2 łyżki borówek amerykańskich
  • 2 łyżki malin
  • 80 g białej czekolady
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki domowej granoli
  • listki mięty do dekoracji
Galaretka winogronowa z musem z białej czekolady i owocami

Domowa granola


W misce wymieszaj wszystkie suche składniki. W osobnej miseczce wymieszaj syrop klonowy lub miód z olejem. Na tym etapie, jeśli chcesz, możesz dodać swoje ulubione przyprawy (cynamon, kardamon, chilli, itp). Wymieszaj mokre składniki ze suchymi i przełóż na płaską blachę do pieczenia z papierem do pieczenia. Piecz w 180°C na złoty kolor (ok. 20 min). Od czasu do czasu wymieszaj granolę, by równomiernie się upiekła.

Przygotowanie


Rozpuść galaretkę Przezroczystą winogronowy smak WINIARY w 400 ml gorącej wody i ostudź. Ostudzoną płynną galaretkę przelej do kieliszków, dodaj kilka borówek i malin i postaw kieliszki w foremce pod kątem, tak aby zastygła na ukos. Odstaw do lodówki na 2 godziny lub do całkowitego stężenia.

Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej. Równolegle podgrzej 50 ml śmietanki i wlej ją stopniowo (na 3 razy) do miseczki z rozpuszczoną białą czekoladą tak, by się nie zważyła. Do masy dodaj 150 ml zimnej śmietanki i wymieszaj. Odstaw do lodówki na min. 1 godz. Po tym czasie ubij czekoladową śmietankę na sztywno. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i uzupełnij nią kieliszki z galaretką. Posyp domową granolą i udekoruj listkami mięty.