Odcinek 27


Czarek i Milena dzielą się z Davidem wrażeniami po Sylwestrze. Przygotowane przez Czarka kąski z kurczaka podbiły serce Karli, dlatego idąc za ciosem, tym razem przyrządzając karnawałowe mini-burgery. Tymczasem Milena odkrywa niewygodną prawdę o swoim mężu.

Mini burgery z wołowiną i cebulą karmelizowaną

20 minut
4 porcje

Składniki


  • 1 słoik „Majonezu Dekoracyjnego WINIARY”
  • 4 mini-bułeczki maślane do burgerów
  • 500 g mięsa wołowego do burgerów
  • 1 cebula dymka (sama zielona część)
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 4 plastry ser cheddar
  • 4 plastry ser emmentaler
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Mini burgery z wołowiną i cebulą karmelizowaną

Przygotowanie


Dymkę i czosnek posiekaj drobno. Wymieszaj z mielonym mięsem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj 4 kotleciki o średnicy bułki. Włóż do lodówki do momentu smażenia.

Cebulę obierz i pokrój w pióra. Duś w oleju na średnim ogniu aż osiągną brązowy kolor. Od czasu do czasu dolewaj trochę wody tak, aby cebula się nie przypaliła. Dopraw solą. Odstaw.

Posmaruj każdą połówkę bułeczki Majonezem Dekoracyjnym WINIARY i smaż je na patelni na złoty kolor.

Na osobnej patelni smaż kotleciki po obu stronach przez kilka minut.

Następnie, ułóż na połówce bułeczki warstwowo: plaster sera cheddar, kotleciki, łyżkę karmelizowanej cebuli, plaster sera emmentaler a później przykryj drugą połówką bułeczki. Ułóż burgery na patelni, przykryj pokrywką i duś do momentu kiedy ser się roztopi.

Serwuj od razu z resztą majonezu w osobnej miseczce.